Чи нашаманять тепло взимку?

07:15, 9 окт 2019 , Новости Каменского
Чи нашаманять тепло взимку?

 

 

Місто готове до початку опалювального сезону, бадьориться в рапортах міська влада Кам’янського. От тільки якби десь взяти півсотні мільйонів гривень на газ для пуску централізованого опалення. Ось лише децентралізація досі не добралась до всіх мешканців Соцміста… І покрівлі – хоч ремонтовані, хоч ні, подекуди протікають, як і торік.

«Тепломережі» та громадські гроші

Опалювати центральний та лівобережний житлові масиви Кам’янського в опалювальному сезоні 2019-20 років буде знову той самий старий недобрий знайомий – КП КМР «Тепломережі».
На останній сесії міської ради, яка відбулась 4 жовтня, було прийняте рішення, внесене до порядку денного як додаткове: про вжиття заходів щодо відновлення платоспроможності комунального підприємства «Тепломережі», що має суспільну цінність для територіальної громади Кам’янського. Що це означає? Це означає, що міська влада передумала ліквідувати «Тепломережі» через банкрутство.
Це був черговий віраж політики міських управителів щодо опалення в місті. Ще минулого літа влада здійснила маневр, який мав заплутати боржників та кредиторів «Тепломереж». Переобтяжені боргами приблизно в мільярд гривень «Тепломережі» міська рада прирекла на процедуру банкрутства. Паралельно рада утворила кілька нових теплопостачаючих підприємств. На ці підприємства було переписано майно «Тепломереж», переведено працівників, передано без їх відома і згоди бази персональних даних споживачів послуг центрального опалення.
Але маневри виявились даремними. І все через позицію головного кредитора «Тепломереж» - НАК «Нафтогаз України». Про це говорили управителі Кам’янського напередодні сесії міської ради. А «Нафтогаз», виявляється, не захотів мати справ з якимись невідомими новими підприємствами теплокомуненерго. НАК, за інтерпретацією місцевих управителів, погодився дати ліміти на газ тільки комунальному підприємству Кам’янської міської ради «Тепломережі».
Тому управителям доводиться знову, як і восени минулого року, саме напередодні початку опалювального сезону 2018-2019 років, вмикати «задній хід». Те що відбувалось рік тому нічому, схоже, міську владу не навчило. Вже й самі депутати міської ради сміялись з того, що носяться з тими, тепломережами, як з торбою! Сміялись - сміялись – і погодились відновити КП КМР «Тепломережі» як платоспроможного надавача послуги опалення. Адже міська рада – засновник комунальних підприємств. Хоче – засновує. Хоче – ліквідовує. Майно при цьому – туди-сюди. Раніше подібні маневри з громадським майном в Кам’янському супроводжувались публічними скандалами та кримінальними справами. Депутати покричали один на одного, звинувачуючи в пропажі комунального майна під час його передачі з одного КП на інше – і перестали. Майна не знайшли, кримінальні справи не принесли плодів…
«Це питання було необхіднім. Це дає можливість розпочати в місті опалювальний сезон і не застосовувати до підприємства «Тепломережі» санкції, передбачені законом про банкрутство. Адже саме «Тепломережі» цього року надаватимуть послуги централізованого опалення у Кам’янському», – зазначив секретар міської ради Олександр Залевський, пояснюючи рішення міської ради.

Ще грошей для «Тепломереж»

Що означає рішення міської ради про фактичну реанімацію КП КМР «Тепломережі»? Рішенням передбачається, зокрема, розроблення фінансово-економічного обґрунтування гарантій задоволення всіх вимог кредиторів за грошовими зобов’язаннями комунального підприємства міської ради «Тепломережі». В минулому році міська рада теж брала зобов’язання погашати борги комунальних теплопостачальників грошима з міського бюджету.
Юридична служба міської влади повинна звернутись до суду, щоб зупинити процедуру банкрутства комунального підприємства, що визнане соціально важливим.
Нові комунальні підприємства теплокомуненерго міська влада не збирається закривати – так кажуть управителі. Щоб був простір для маневрів з НАКом.
Отже, майно й персонал повернулись на КП «Тепломережі». Туди ж повернулись бази даних та борги споживачів. Зараз буде цікаво подивитись, куди подінуться гроші, заплачені боржниками у вересні 2019 року, під впливом рожевих біллордів, де під загрозою візиту судових виконавців агітували платити гроші новому КП… городяни тепер обговорюють болюче питання: чи можна довіряти свої гроші комунальним підприємствам, які виникають і зникають, мов привиди? А для того, щоб в помешканнях було тепло, треба, щоб городяни платили за опалення!
Рішенням міської ради внесені зміни до Програми розвитку КП КМР «Тепломережі». Підприємству треба дати з міського бюджету ще 30 мільйонів гривень на погашення боргів перед «Нафтогазом». І ще 5 мільйонів – на погашення боргу перед котельнею ПАО «ДНІПРАЗОТ».
Для отримання лімітів на газ міський бюджет повинен виділити під кінець фінансового року понад 45 мільйонів гривень. Це необхідно для погашення 90% боргів перед «Нафтогазом» - категорична умова кредитора щодо лімітів на газ!
В когось тепер доведеться забрати майже півсотні мільйонів гривень. Це, для порівняння, майже половина вартості недоробленого капітального ремонту центрального парку, 4 вартості капітального ремонту скверу проспекту Свободи від майдану Героїв до Прометея…

Ціна гіпотетичної готовності

На виконання заходів з підготовки об’єктів теплового господарства КП КМР «Тепломережі» було використано 20 мільйонів гривень (100% від запланованого). Про це написано в звіті департаменту ЖКГ за підготовку до роботи житлово-комунального господарства міста в умовах опалювального сезону 2019-2020 років. Звіт затверджено на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради в кінці вересня, про це багато писали в місцевій пресі.
Управителі та комунальники кажуть що підготовили до зими 1667 будинків. На сьогоднішній день підписано 1667 паспорт готовності житлових будинків (100%), які погоджено в департаменті житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації. На виконання заходів з підготовки об’єктів житлового господарства заплановано і використано 9,987 мільйонів гривень.
А чи готові до децентралізації опалення житлові квартали Соцміста і БАМу? Звіт департаменту ЖКГ вказує, що під час підготовки міста до зими було виконано ремонт енергозабезпечення, електричних розподільчих щитків 179 житлових будинків. Про які саме будинки – ті, де встановлюється індивідуальне електричне опалення, чи ні, йде мова в звіті управителів, не уточнюється. Але останнім часом посадовці кілька разів обмовлялись, що близько третини мешканців ще не обладнали свої квартири індивідуальним опаленням. А централізованого опалення цих районів в цьому році не буде, попередила міська влада ще навесні. Як там просувається модернізація електричних мереж Обленерго – енерговиробники теж поки не квапляться звітувати громадянам, чиїми мережами вони користуються.

ФОТО 1

Готовність до зими, про яку звітують управителі – теоретична, як вони самі ж щороку визнають, і як підтверджує практика. На початку опалювального сезону трапляються аварійні ситуації і в будинках с підписаними паспортами готовності. І ніхто з підписантів за це не відповідає.

ФОТО 2

Капітальний ремонт покрівлі за кілька мільйонів гривень – теж не гарантія, що в квартирах буде сухо. Так виходить в Кам’янському. Про один з таких випадків розповіли мешканці будинку 121 по вулиці Васильєвській. Там ще не завершено капремонт, але мешканці звернули увагу на тривожний сигнал: в кількох місцях, де крізь новий профільний настил просвічується небо, під новою покрівлею після дощів помокріли крокви. І це коли сезон ще не почався, переживають мешканці будинку! Хоча, з іншого боку – і ремонт ще не закінчився…

Нет описания фото.

На изображении может находиться: на улице и вода

На изображении может находиться: один или несколько человек и на улице

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых