У Кам’янському змінено положення про бюджет участі

10:56, 15 окт 2019 , Новости Каменского
У Кам’янському змінено положення про бюджет участі

 

 

На черговій сесії депутати міської ради прийняли рішення про внесення змін до Положення про партиципаторне бюджетування (бюджет участі) у Кам’янському. Мета даного рішення – вдосконалити процес впровадження бюджету участі в місті.

Як зазначають у департаменті економічного розвитку Кам’янської міської ради необхідність у регулюванні процесів та внесенні змін у Положення про бюджет участі постала після досвіду двох попередніх циклів.

Нагадаємо, що впровадження бюджету участі у Кам’янському розпочалось ще із 2017 року. Перший його цикл, з огляду на відносну інноваційність, був достатньо успішним і охарактеризувався 115-ма громадськими проектами, невеликою кількістю голосів (3858) та 15 переможцями.

Другий, цьогорічний, цикл бюджету участі суттєво відрізнявся від попереднього. Це було також 115 громадських проектів, 14 з яких – переможці. При цьому кількість голосуючих зросла у 5,3 рази і склала 20800 голосів мешканців. Конкуренція зросла, через що від мешканців надійшло багато нарікань на порушення, скоєні під час Конкурсу та агітації.

Влітку департамент економічного розвитку проводив вивчення громадської думки з метою напрацювання оптимальних змін, які б враховували пропозиції широкого кола осіб. 

Для того, щоб максимально врахувати думку кам’янчан, у ЦНАПах під час голосування було проведено анкетування. Також опитування здійснювалось за допомогою Інтернету та під час проведення загальноміського форуму.

Усі побажання мешканців втілені у новій редакції Положення про бюджет участі, яку затвердили рішенням чергової сесії міської ради.

Серед новацій, які суттєво вплинуть на перебіг процесу бюджету участі, є:

- чітке визначення ключових правил і принципів, серед яких обов’язковість виконання, прозорість та відкритість процедури, інклюзивність процесу, довгостроковий розвиток, неприбутковість, загальнодоступність та соціальна направленість громадських проектів;

- подання та розподіл громадських проектів за чотирма категоріями: «Інфраструктура», «Спортивні та соціальні проекти», «Екологія, ІТ та культура» та «Комунальні заклади, підприємства та установи»;

- право кожного мешканця подавати 4 громадські проекти, по одному в кожній із визначених категорій;

- право кожного мешканця проголосувати за 4 громадські проекти, по одному в кожній із категорій;

- Кодекс етики бюджету участі, дотримання якого є обов’язковим для всіх учасників процесу.

Затверджений Кодекс етики бюджету участі забороняє вчинення будь-якого тиску на голосуючого, в тому числі й адміністративного, використання персональних даних інших осіб, агітацію у приміщеннях для голосування, використання у політичній рекламі тощо. За недотримання Кодексу етики бюджету участі передбачено дискваліфікацію проекту та зняття його з конкурсу.

У департаменті економіки міської ради висловили сподівання, що усі учасники процесу ставитимуться одне до одного з повагою та розумінням значущості кожного з поданих проектів і питання у сумлінності дотримання положень кодексу ніколи не постане.

Більш детально з новою редакцією Положення про партиципаторне бюджетування можна ознайомитись на офіційному сайті міської ради у розділі «Прозоре місто» – «Бюджет участі» – «Інформація щодо бюджету участі». Також слід звернути увагу на те, що змінилася форма бланків для заповнення. Завантажити їх можна у зазначеній рубриці.

Незабаром Координаційною радою будуть затверджені нові строки прийому проектів для участі в Конкурсі 2020 року, про що кам’янчанам буде повідомлено додатково.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых