Дифтерия наступает. Как себя защитить

10:45, 28 окт 2019 , Новости Каменского
Дифтерия наступает. Как себя защитить

Чим так небезпечна дифтерія?

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть із сироваткою залишається ризик смерті до 20%.

В Україні збільшується кількість зареєстрованих випадків дифтерії. Так, за 6 місяців 2018 року зареєстровано 2 випадки дифтерії серед дорослого населення. В липні 2018 року на дифтерію захворіла 1 дитина віком 14 років у Київській області та зареєстровано сімейне вогнище з  4 випадками дифтерії у Чернігівській області (2 дорослих та 2 дітей).

За 9 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 2 випадки захворювання на дифтерію. У жовтні поточного року зареєстровано спалах дифтерії у Закарпатській області, де захворіло 15 студентів Медичного університету, а також 1 випадок дифтерії у учня загальноосвітньої школи м. Києва.

Дифтерія передається повітряно - крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему. При ураженні центральної нервової системи виникає параліч дихальних м'язів шиї, голосових зв'язок і піднебіння. Внаслідок паралічу дихання людина може померти.

Хворих навіть з підозрою дифтерії одразу ж госпіталізують в інфекційний стаціонар. Основним методом лікування є введення пацієнту антитоксичної протидифтерійної сироватки.

Нині в Кам’янському, як і в Україні, виникла проблема через велику кількість невакцинованих громадян. За 9 місяців 2019  року вакциновано проти дифтерії лише 66,9% дитячого населення, ревакциновано 56,4% підлітків та 52,4 %  дорослого населення.

Наголошуємо, що єдиним способом захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень є вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих кожні десять років.

Щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, АДП – анатоксином, які забезпечують найкращий захист.

Також наявний безкоштовний анатоксин для профілактики дифтерії та правця  АДП-М, яку застосовують для дорослих.

На 1 жовтня 2019 в лікувально – профілактичних закладіх Кам’янського  були наявні 1000 доз вакцини АКДП, 290 доз АДП - анатоксина  та 14200 доз АДП-М - анатоксина.

 

Завідувач відділення

організації  епідеміологічних досліджень,

лікар – епідеміолог     ВСП «Кам’янський

міський відділ лабораторних досліджень

ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»                                                  Олена  Литвиненко

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых