Фантоми Кам’янського: активісти показали поле, що не існує, на Дніпропетровщині

16:45, 22 окт 2021 , Новости Каменского
Фантоми Кам’янського: активісти показали поле, що не існує, на Дніпропетровщині

Величезне соняшникове поле на Дніпропетровщині на в’їзді до міста Кам'янського зафіксували активісти відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції». Правозахисники викликали поліцію і написали заяву про захоплення землі. Утім, правоохоронці чомусь кваліфікували справу як крадіжку майна.

Більше трьохсот гектарів землі громади Кам'янського засаджено соняшником. Активісти показали три величезні поля поблизу села Карнаухівка на Дніпропетровщині, що вже входить до териториальної громади Кам’янського. Утім, сільськогосподарська діяльність на цій ділянці ніде в документах не значиться. Офіційно цей шмат землі ніхто не обробляє. На публічній Кадастровій карті це – територія міста, а не земля сільгосппризначення.

Про це пише сайт "Стоп корупції", з посиланням на керівника Кам'янського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Сергія Худовича, котрий і зняв величезне засіяне поле.

Кількасот гектарів землі громади Кам'янського нелегально використовують під сільгоспвиробництво Скриншот: з Кадастрової карти України СтопКор

«Не тільки в центрі міста в нас є фантоми у вигляді кафе, які працюють без документів, будівель, які не існують, і ніхто цього не бачить… Ми літали дроном, і знімали, яке це поле велике. Простягається від Карнаухівської АЗС досить далеко. У природі цього поля не існує. Узагалі… Але хтось його посадив. Хтось це насіння продасть і хтось заробить гроші, не сплачуючи жодних податків із продажу насіння, податків за використання землі до бюджету Кам'янського та Карнаухівської сільради», — зазначив Худович.

Він зазначив, що в бюджеті країни не вистачає грошей на медицину, освіту та соціальні проєкти саме через такий нелегальний бізнес.

«З цього усі годуються. Не може бути, щоб про це не знав ніхто – це робиться під носом у всіх. Це все робиться з відома керівництва поліції, прокуратури міста. Інакше так нахабно ніхто б себе не поводив… Не знаю, куди дивиться керівництво Південного округу поліції, селищний голова Карнаухівської сільради, куди дивиться керівник Департаменту земресурсів міста Кам'янське», — говорить борець із корупцією.

Пізніше стопкорівці зафіксуували також процес збору нелегального врожаю. Вони викликали поліцію і вимагали з’ясувати, чиє ж це поле.

«Поліція спочатку не хотіла їхати. Після кількох викликів група приїхала. Я вимагав зупинити роботу техніки, заарештувати врожай – як має бути в такому випадку. Утім правоохоронці відмовлялись і весь час комусь телефонували. Був там і представник нібито власника врожаю. Все зафіксовано на фото і відео. Зрештою, врожай зібрати правоохоронці їм дозволили», - розповідає Сергій Худович.

Через наполегливість активіста, в поліції заяву зареєстрували. Утім, кваліфікували справу як… крадіжку майна.

У Поліції Кам'янського самовільне використання громадської землі під сільгоспвиробництво кваліфікували як крадіжку Фото: СтопКор

 

«До чергової частини ВП №2 Кам'янського РУП звернувся Худович С.Г. із заявою про те, що 17.09.2021 невстановлені особи з ділянок місцевості, розташованих уздовж траси НО8 поблизу АГИКС «УкраАвтоГаз», що на вул. Січеславський шлях, 18 у м.Кам'янське, скоїли крадіжку майна», — ідеться в матеріалах провадження, зареєстрованого за заявою активіста.

Досудове розслідування здійснює відділення поліції №2 Кам’янського районного управління поліції Головного УП НП у Дніпропетровській області.

«Незрозуміло, чому кримінальне провадження відкривається за цією статтею? Адже тут ст. 197 УК (незаконне захоплення землі)! І я акцентував саме на цій статті», — обурюється Сергій Худович.

Правозахисники ВГО «Стоп корупції» вважають, що некоректна кваліфікація злочину – це спосіб маніпуляції, зловживання правом незалежного слідчого. Незацікавлені у ведені слідства правоохоронці навмисно реєструють за іншою статтею, щоб за некоректною кваліфікацією не було виявлено складу злочину та справу просто закрили.

«У заявника є право вимагати перекваліфікації. Або можна заявити ще раз про злочин за ст.197 ККУ», — пояснюють юристи «Стоп корупції».

Кам’янські активісти не збираються полишати долю безхозного врожаю соняшника напризволяще. Вони добиваються коректної кваліфікації злочину та доведення слідства до логічного завершення.

Керівник Кам’янського підрозділу антикорупційної організації  також нагадав про репортажі журналіста Петровича, який виявляв аналогічні незареєстровані сільгоспполя на Луганщині та викликав правоохоронців і СБУ.

«Ми виявляємо такі корупційні схеми, з яких збагачуються наші чиновники і правоохоронці. Гроші в бюджет не сплачують, а це означає, що постраждав бюджет міста. Ці тіньові гроші можуть використовувати на фінансування сепаратизму, тероризму», — зазначив Сергій Худович.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых