Туреччина запропонувала транспортувати українське зерно через свої протоки

19:00, 4 июн 2022 , Новости Каменского
Туреччина запропонувала транспортувати українське зерно через свої протоки

Транспортування українського зерна через турецькі протоки на світові ринки – найрозумніший і можливий варіант внеску в усунення продовольчої кризи.

Про це заявив «Анадолу» речник президента Туреччини Ібрагім Калин.

Він зазначив, що Анкара докладає максимум зусиль для запобігання глобальній продовольчій кризі, викликаній війною між Росією та Україною. За його словами, для цього потрібно насамперед розмінувати підходи до українських портів, особливо у районі Одеси.

«Безумовно, при цьому мають цілком справедливі очікування гарантій того, що в ці порти потім не увійдуть російські судна», - сказав Калин.

Він також зазначив, що також важливо координувати роботу судноплавства, що стало б можливим за допомогою моніторингового механізму за участю Туреччини, ООН, України та Росії.

«Обговорення щодо створення такого Механізму (з центром у Стамбулі) продовжуються загалом у позитивному ключі. Російська сторона не висловила негативну реакцію на ці ініціативи. Українська сторона також вважає пропозицію відповідальним інтересам країни», - сказав Калин.

За його словами, конкретні кроки з цього питання очікуються вже найближчими днями. Калин нагадав, що наступного тижня до Туреччини прибуде голова МЗС РФ Сергій Лавров.

«Турецька сторона сподівається, що візит Лаврова підготує відповідний ґрунт – шляхом підписання протоколу та меморандуму. Буде прийнято рішення і постачання розпочнеться найближчим часом. Можу сказати так - якщо ми, наприклад, навіть завтра досягнемо домовленості, то морські перевезення почнуться щонайменше через 3-5 тижнів. Попередньо потрібно очистити акваторію від мін та створити коридор. Тому ми говоримо колегам: треба починати якнайшвидше», - сказав прессекретар президента.

Раніше Велика Британія заявила, що не планує відправляти військові кораблі Королівського флоту в Чорне море, щоб допомогти експортувати продовольство з України.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых