Покрова Пресвятої Богородиці 2022: традиції і важливі заборони великого свята

07:15, 14 окт 2022 , Новости Каменского
Покрова Пресвятої Богородиці 2022: традиції і важливі заборони великого свята

В церковному календарі 14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці. Це велике християнське свято, яке має особливе значення для українців.

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята

Згідно з легендою саме цього дня військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу православне місто Констянтинополь і намагалося його захопити. Мешканці міста пішли до храму і гаряче молилися, просячи Господа та Діву Марію відвернути лихо від них. Раптом Богородиця з'явилася в небі перед людьми і вкрила місто своєю покровою, яку тоді називали омофор. Після цього люди стали невидимими для ворогів.

Один з переказів навіть розповідає, що Аскольд та його дружина були так сильно вражені цим чудом, що відразу перестали атакувати, прийняли святе хрещення і відтоді сповідували християнство.

Традиції свята

У народній традиції цього дня відзначалася зустріч осені із зимою. Сама назва народна етимологія пов'язує з першим снігом, який покривав землю, вказуючи на близькість зимових холодів. Найголовніша прикмета у наших предків була така: "Яка Покрова - така і зима".

До 14 жовтня люди намагаються закінчити всі роботи на землі та в полі. Напередодні свята наводили лад у будинках та дворах, а в саме свято - влаштовували святкові гуляння. Цей день вперше розтоплювали печі для обігріву і намагалися використовувати дрова з яблуні, бо вважалося, що вона принесе тепло на всю зиму.

На Покрови за старих часів пекли млинці та задобрювали ними домовиків. Вечорами влаштовують застілля та гуляння, а частуваннями діляться з бідняками та сиротами.

Вважається, що з 14 жовтня можна і потрібно гуляти весілля - з цієї дати розпочинався зимовий сезон одружень. Додамо, що цієї дати незаміжні дівчата обов'язково йшли до церкви і ставили свічку біля ікони Богородиці, щоб вдало вийти заміж.

Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити / Фото: commons.wikimedia.org

Що не можна робити на Покрові

  • Забороняється цього дня займатися "брудною" роботою по дому (прати, мити підлогу, витирати пил, прасувати);
  • Не можна поганословити і лаятись, сваритися, зловживати алкоголем.
  • Позичати гроші або просити у позику.
  • Відмовляти сватам. Якщо дівчина відмовить сватам, їй доведеться чекати потім ще три роки.
  • Стригтися, митися, обрізати волосся чи нігті.
  • Відмовляти у гостинності. Чим багатшим буде стіл на Покрову та тепліше прийом для гостей, тим більше статків у будинку.

Основні прикмети 14 жовтня

  • Якщо вітер дме зі сходу чи заходу - чекай на сувору зиму, якщо з півдня - м'яку, якщо з півночі - снігову.
  • Якщо до Покрови листя з дерев повністю облетять - зима буде легкою, сніговою. Якщо залишаться - прийдуть сильні морози.
  • Журавлі полетіли до настання свята - взимку буде холодно, після нього - тепло.
  • Якщо сніг випав на Покров - значить Дмитрієв день (8 листопада) теж буде сніговим.
  • Якщо 14 жовтня снігу не має, то вже до грудня він і не випаде.

 Який сьогодні день в Україні 

14 жовтня - День створення УПА. Українська повстанська армія (УПА) - озброєне крило ОУН (Організації українських націоналістів). Воно діяло на території України в період 1942-1953 років. Бійці УПА воювали відразу проти двох режимів: сталінського (радянського) та гітлерівського (нацистського). А головною ціллю ОУН УПА була незалежність України.

Також 14 жовтня - День українського козацтва. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня віряни святкують велике церковне свято - Покрову Пресвятої Богородиці. А вона здавна вважається небесною захисницею козаків. Цього дня січовики традиційно обирали своїх отаманів. Наприкінці XV століття з'явилася перша офіційна інформація про козацтво. Тоді козаки охороняли кордони між Кримським ханством та Литовським князівством.

А ще 14 жовтня - День захисників та захисниць України. Свято було створене 2015 року. Головна мета свята - вшанувати захисників та захисниць нашої країни, які боронять її незалежність. Сьогодні, як ніколи, важливо згадати тих українців, які пожертвували своїм життям заради Батьківщини і тих, хто продовжує боронити кордони України від російських загарбників.

Ікона Богородиці як покровительки українського війська

Ікона Богородиці як покровительки українського війська / Фото: commons.wikimedia.org

26 липня 2017 року митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній разом з очільником Синодального управління військового духовенства митрополитом Іоаном в Михайлівському Золотоверхому монастирі освятили ікону Пресвятої Богородиці - покровительки українського війська. На ній зображено Божу Матір, яка тримає в руках свою покрову та покриває нею українськиї воїнів.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых