Камянське може вийти в лідери з кліматоадаптації

19:08, 30 апр 2019 , Новости Каменского

 

План дій з адаптації Кам'янського до змін клімату не лише сприятиме поліпшенню умов існування людей в місті, а й виведе Кам’янське в лідери серед міст України по формуванню політики в сфері кліматичної адаптації. На це сподіваються активісти ГО «Голос природи», пропонуючи міській владі прийняти план приготувань до кліматичних змін як міську програму.

Протягом 2015–2017 років у Кам’янському завдяки плідній співпраці «Голос Природи» і виконавчої влади міста було реалізовано ряд проектів з адаптації до зміни клімату, відзначено в прес-релізі «Голосу природи».
Була проведена оцінка вразливості міста до зміни клімату і розроблений план дій. Кам’янське - єдине місто в Україні, в якому оцінка вразливості до зміни клімату і план дій з адаптації були розроблені за участю експертів-метеорологів, фахівців державних служб і профільних департаментів міської ради. 
Як свідчить аналіз, проблеми зі зміною клімату у мешканців Камянського вже чималі, існує тенденція погіршання ситуації. 
1. Локальне підтоплення територій та окремих будинків. Одна з причин, окрім протікання комунікацій – зміна режиму опадів. Після довгих періодів посухи проходять рясні зливи з грозами, під час яких вода не всотується в землю, а тече поверхнею, розмиваючи й руйнуючи комунікації – як на вулиці Медичній, або утворює резервуари ґрунтових вод в понижених місцях – як в районі вулиці Широкої.
2. Зменшення кількості зелених насаджень. Посухи та висока сонячна активність спалять рештки рослинності на газонах. Адже крони старих дерев обрізані, а молоді ще не виросли – отже, затінку влітку не буде. Збільшення сонячного опромінення небезпечно тепловим стресом – ходити вулицями в спеку стане ще нестерпніше. 
3. Поява нових видів комах і рослин. Балканська міль вже пошкодила й поставила на грань вимирання каштани в місті і в Україні. Все більше тарантулів в Миколаївській області. Піраньї та медузи в Дніпрі. Нетиповий грибок в легенях… Небезпека появи нових видів рослин та тварин в тому, що вони часто не мають природних ворогів, тому можуть надмірно розплодитись, пошкодивши місцеву екосистему. 
4. Збільшення кількості проявів алергічних та інфекційних захворювань серед населення. Висохлі газони, відсутність дерев з розвиненими кронами – все це підсилить ефект від шквальних вітрів, бо вулицями летітиме пилюка з алергенами та збудниками хвороб.
5. Зростання дефіциту питної води: вже сьогодні водопостачальники визнають, що очищати воду з Дніпра до стандартів питної стає все менш можливим технічно.
6. Збільшення кількості несприятливих погодних явищ, руйнування енергетичних систем. Позаторішній квітневий снігопад, торішній червневий шквал – характерні приклади. Кілька днів камянчани прожили без електроенергії, місто витратило сотні тисяч гривень на аварійно-відновлювальні роботи. 
З повним текстом документу «План заходів з адаптації громади міста Кам’янське до наслідків зміни клімату» можна ознайомитися на сайті організації «Голос Природи».
З пропозицією продовжити процес адаптації «Голос» звернувся в квітні до міського самоврядування.
Для того, щоб заходи плану дій з адаптації були включені до місцевих програм, необхідно, щоб цей документ був прийнятий на сесії міської ради. 
«З кожним роком наслідки зміни клімату стають все більш актуальними й очевидними. Ми більше не можемо ігнорувати зростання температури, зміну режиму опадів, почастішання випадків природних катаклізмів, появу нових інвазійних видів, оскільки все це безпосередньо впливає на здоров’я і умови життя людей. Все, що сьогодні робиться в Кам’янському, починаючи з дитячих і спортивних майданчиків, парків, житлових будинків і закінчуючи промисловими об’єктами, має враховувати тенденції зміни клімату», – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор громадської організації «Голос Природи».

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых