Про «реформу ЖКГ» від братів Дубинських

16:13, 31 май 2020 , Новости Каменского
Про «реформу ЖКГ» від братів Дубинських

Дніпровці та камянчани, ви ще сподіваєтеся на якість та високий рівень сервісу від міських комунальних підприємств?

Нещодавно «Лица» повідомляли про те, що на обслуговування житлофонду Самарського району Дніпра «заходить» фірма братів Дубинських. Чим це загрожує? Що це за люди, які фірми з ними пов’язані та чим вони славляться?

З 90-х до сьогодення

Про Володимира Дубинського вперше дізналися в 90-х з появою в Дніпрі першого приватного телебачення «VLD-brothers» (телебачення «Volodymyr and Leonid Dubinsky – brothers») і торгової мережі братів Дубинських.

Потім брати переїхали до Сполучених Штатів Америки. Там вони з 2006 по 2008 роки, серед іншого, займалися будівництвом і продажем нерухомості в штаті Каліфорнія. Не завжди законно.

«Предполагается, что после падения рынка недвижимости братья привлекли к своей деятельности членов семьи, сотрудников и деловых партнёров с хорошей кредитной историей, которые выступали в качестве подставных лиц при покупке жилой недвижимости», – йдеться в бюлетені Федерального Бюро Розслідувань США.

14 вересня 2012 року після пред'явленого обвинувачення в шахрайстві з використанням пошти Окружний суд США по Східному федеральному судовому округу штату Каліфорнія в м. Сакраменто видав федеральні ордера на арешт Леоніда Дубінського і Володимира Дубинського (так, українською їхні прізвища пишуться по-різному).

Правоохоронні органи США просять всіх, хто має в своєму розпорядженні будь-яку інформацію про Дубинських, звернутися до місцевого відділення ФБР або найближчого посольства, консульства США.

В місті Дніпродзержинську (зараз – Кам’янське) Дніпропетровської області Володимир Дубинський з’явився в 2009 році з приходом мера Сафронова і «зайнявся реформами ЖКГ». Пропозиції щодо реформування галузі нібито не знайшли підтримки у мера, і Володимир Дубинський поїхав до Дніпропетровська.

 

З інтерв’ю у газеті «Собитіє сьогодні»

 

В 2011 році «Лица» писали про те, що керівників ЖЕКів почали примушувати укладати угоди на надання послуг зі скандально відомою дніпродзержинською приватною компанією ТОВ «КУКЖ» («Компанія з управління комунальним житлом»), яка була пов’язана з братами Дубинськими.

За даними аналітичної платформи Youcontrol, першим керівником «КУКЖ» був Олександр Бурчак. Запам’ятайте це прізвище.

Згодом у місті з’явилася і аварійна служба «за підтримки Івана Ступака» – представника Партії регіонів, заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Перед першим виїздом екіпажів приватної аварійної служби на завдання, в середині листопада 2011 року вищезгадуваний Іван Ступак особисто ставив екіпажам завдання та інструктував диспетчерів щодо того, як мають працювати аварійні чудо-машини.

На інструктажі, разом з Іваном Ступаком засвітився і Володимир Дубинський – зв'язок з ним заступник губернатора в той день не приховував.

Втім, у телефонній розмові з кореспондентом «Лиц» Іван Іванович сказав, що про ТОВ «КУКЖ» йому нічого невідомо. «Нікого я не курую», – сказав Іван Ступак. Далі розмовляти з кореспондентом «Лиц» він відмовився, пообіцяв дати інтерв'ю та поклав слухавку.

Комунальна сфера Дніпра повністю була у владі Івана Ступака до весни 2014 року.

Потім губернатором Дніпропетровщини став олігарх Ігор Коломойський. Його заступник Геннадій Корбан «підхопив» бізнес на ЖЕКах від екс-нардепа Івана Ступака. ТОВ «Спецкомунгосп» (ЄДРПОУ 37562606), засновник якого – менеджер братів Дубинських Едуард Коваленко, – почало поступово укладати договори з комунальними обслуговуючими підприємствами – «Жилсервіс», ЖКП «Південне» і т.д.

До жовтня-листопада 2014-го співробітники більшості цих підприємств, в тому числі і тих, що знаходяться в стадії банкрутства, написали заяви про прийом на роботу в «Спецкомунгосп».

Тим часом, все більше бюджетних грошей «викачували» з комунальних ЖЕКів на приватні компанії.

Під дахом Корбана

Новим імпульсом для «експансії» житлово-комунальної сфери Дніпра фірмами з орбіти Дубинських стала зміна у місті влади навесні 2015 року.

Про події тих років «Лица» теж вже писали.

В 2014-му багаторічного міського голову Дніпра Івана Куліченка обрали депутатом Верховної Ради. Виконувати обов’язки міського голови став секретар міськради Максим Романенко.

На сесії 4 березня 2015 року депутати Дніпропетровської міськради усунули Романенка з посади та призначили секретарем замість нього Галину Булавку. Її тоді публічно підтримав Геннадій Корбан. Правда, прізвища він не називав, але, виступаючи перед депутатами, сказав, що жінки завжди мирять чоловіків і виступають консолідуючою силою, яка об’єднує.

 

Геннадій Корбан, на той момент заступник губернатора Ігоря Коломойського, з трибуни натякає депутатам Дніпровської міськради голосувати за Галину Булавку

 

Тож, призначення Галини Іллівни Булавки, яку натяками підтримував й Геннадій Корбан, дало новий імпульс для експансії фірм з орбіти Дубинських у житлово-комунальне господарство Дніпра.

З Корбаном Володимир Дубинський, вочевидь, продовжує координувати свої дії й дотепер.

2 вересня 2019 року журналісти Bihus.info зафільмували, як представники департаменту житлового господарства Дніпровської міськради у робочий час майже в одному кортежі з Володимиром Дубинським приїздять до офісу Геннадія Корбана у житловий комплекс «Амстердам». ЖК «Амстердам», де розташований офіс Геннадія Корбана, виявився такою собі «другою мерією міста».

 

Добинський вийшов від Корбана

 

На той момент Геннадій Корбан тільки очолював Дніпропетровську обласну організацію партії «УКРОП». Він офіційно не був чиновником (не враховуючи «посади» друга міського голови Дніпра Бориса Філатова).

«Відреформована» комуналка

До 2015 року, коли міським головою Дніпра став Борис Філатов, друг Геннадія Корбана, сформувалася ціла павутина фірм з орбіти Дубинських під житлово-комунальну сферу Дніпра.

Розслідування «Лиц» 2016 року «Павутина Дубинських» стало поштовхом для розширення теми передачею «Центр розслідувань Україні» на «24 Каналі».

 

Кадри з передачі про братів Дубинських

 

Журналісти дійшли висновку, що результатом партнерства комунальних підприємств з приватними компаніями у Дніпрі стало те, що гроші з людей на обслуговування житлофонду збирають, а послуги у повному обсязі не надають.

Крім того, вони вперше оприлюднили цікавий факт. Приватні компанії, які отримують гроші з комунальних підприємств, справно сплачують за юридичні послуги консалтинговій компанії братів Дубинських. Тобто, кошти з комунальних підприємств «перетікають» компанії братів.

«Володимир та Леонід Дубинські заснували та володіють юридичною компанією та двома ТОВками: «ПУСК» і «Гроперс». Через колишніх директорів та спільні адреси від цих ТОВок тягнеться ціла павутина на два десятки компаній. Всі ці компанії активно беруть участь у спільних тендерах та надають одна одній гарантії на техніку та довідки про досвід роботи. Лише за 2018 рік ці компанії отримали на тендерах більше 1,5 млрд грн», – повідомляли в розслідуванні «24 Каналу».

Ці фірми заробляють на опаленні, прибиранні сміття, ремонті ліфтів, будівництві доріг, розчищенні русел річок і навіть будівництві стадіонів.

Проти фірм з орбіти Дубинських відкривали купу кримінальних справ. Наприклад, щодо ТОВ «Містокомбуд» за останні роки правоохоронці ініціювали 25 кримінальних судових справ.

Зв’язки «Екології-Д»

А тепер повернемося до останніх новин: на обслуговування житлофонду Самарського району «заходить» фірма з орбіти братів Дубинських ТОВ «Екологія-Д». Чому її відносять до Дубинських, якщо напряму вони не вказані ані засновниками, ані керівниками?

Засновник і керівник «Екології-Д» – Віталій Коваленко. Також він значиться керівником ТОВ «Екосфера Дніпро» (в стані припинення). Власником «Ексофери» була людина з оточення Дубинських Аркадій Масарський. Раніше «Лица» писали, що Аркадій Масарський – брокер нерухомості з американського штату Каліфорнія, де і промишляли брати Дубинські.

Більш того, з 2008 року Володимир Дубинський співпрацював разом з Даніелем Масарським в рамках розвитку програми з пошуку відео «Clipta» в США. За деякими даними, Даніель – син Аркадія Масарського.

 

Зв'язок з Масарським

 

І «Екологія-Д», і «Екосфера Дніпро» раніше були зареєстровані в м. Кам’янське, яке Володимир Дубинський називав рідним. Місто реєстрації – ще одна відмінність фірм з орбіти братів.

Роки активності фірми «Екосфера Дніпро», якою керував Віталій Коваленко, припали на 2015-2018. А активність ТОВ «Екологія-Д» почалася приблизно з кінця 2018-го. З того часу «екологи» виграли тендерів на 734 млн грн. Зокрема, за ці кошти фірма з орбіти Дубинських надавала послуги з прибирання територій, покосу трави, ремонтів, утриманні автошляхів.

Більш, ніж на півмільярда гривень угод ТОВ «Екологія-Д» уклала з Департаментом благоустрою Дніпровської міськради – на утримання автошляхів.

А ще надавали послуги комунальним підприємствам, наприклад, КП «Жилсервіс-2». Його наразі очолює, увага, Олександр Бурчак. Ми про нього згадували на самому початку – він був першим керівником пов’язаного з Дубинськими ТОВ «КУКЖ».

17 квітня 2019 року КП «Жилсервіс-2» уклало угоду з ТОВ «Екологія-Д» на поставку контейнерів пластикових євро стандарту для збору твердих побутових відходів на 13,9 млн грн. В конкурсі на поставку контейнерів загалом намагалися прийняти участь чотири компанії. Проте, конкурентів відрізали від участі, а конкурс розіграли всього дві фірми – обидві з орбіти братів Дубинських: парою «екологам» виступило ТОВ «Комунальник».

Згідно даних аналітичної платформи Youcontrol, на момент проведення тендеру співвласником ТОВ «Комунальник» був Максим Бондаренко. На той момент він також значився керівником ТОВ «Домінантплюс», співвласницею якого була й лишається Ксенія Шипуліна.

Вона була однією з ранніх власниць ТОВ «Енергія ТМ», що згодом була переписана на Аркадія Леоніда Масарського. А от ТОВ «Інкомсервісплюс», навпаки, спочатку було записане на Аркадія, а потім на інших людей, серед яких і Шипуліна.

І Ксенія Шипуліна, і Аркадій Масарський – партнери Володимира Дубинського.

Ще раз. КП «Жилсервіс-2», директор якого раніше керував пов’язаним з Дубинськими підприємством, уклало угоду з фірмою з орбіти Дубинських ТОВ «Екологія-Д». Конкурс, на якому обрали переможця, має ознаки фіктивності.

 

Основні фірми з орбіти Дубинських

 

А ще ТОВ «Екологія-Д», наприклад, орендує техніку в Криничанського асфальтобетонного комбінату, співвласниця якого – знов Ксенія Шипуліна.

Тож, якщо підсумувати. Мільйони гривень з населення та бюджету у Дніпрі та Кам’янському стікаються «в одні руки» – до фірм, які записані на людей з оточення братів Дубинських. Вони, в свою чергу, працюють у координації з другом міського голови Дніпра Геннадієм Корбаном.

Фірми зазначеної групи – здебільшого, з ознаками фіктивності, адже не мають відповідного кваліфікованого персоналу та технічного оснащення, а також досвіду виконання профільних робіт. Деякі робітники їх – раніше судимі: у ТОВ «Екологія-Д», наприклад, вантажник підприємства неодноразово притягав до кримінальної відповідальності за крадіжку мобільних телефонів або оператор – керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

А якщо фірма цілеспрямовано працює на викачку бюджетних грошей, то на якість та високий рівень її сервісу сподіватися не варто.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых