ЕКОЛОГИ ЗАНЕПОКОЄНІ ЯКІСТЮ ВОДИ З ДНІПРА, ЯКУ СПОЖИВАЮТЬ ДВІ ТРЕТИНИ УКРАЇНЦІВ

09:26, 16 авг 2020 , Новости Каменского
ЕКОЛОГИ ЗАНЕПОКОЄНІ ЯКІСТЮ ВОДИ З ДНІПРА, ЯКУ СПОЖИВАЮТЬ ДВІ ТРЕТИНИ УКРАЇНЦІВ

У світовому рейтингу ресурсів прісної води на душу населення, який публікує Всесвітній банк, Україна посідає 125 місце в списку з 180 країн. 2/3 населення країни п'ють воду з Дніпра, який з кожним роком все більше цвіте, заростає і міліє.

ТСН.ua дізнався у експертів, у якому стані сьогодні перебуває головна водна артерія країни.

Дефіцит водних ресурсів - одна з найбільш очевидних загроз України

Таким чином на кожну людину в Україні припадає всього 1,2 тис. кубів прісної води (в Росії 29 тис куб./особу, в Італії, Франції - по 3 тис., у Румунії - 2,1 тис, у Польщі - 1,4 тис кубів). Українські пропорції трохи гірше, ніж в Ефіопії і Нігерії (по 1,25 тис кубів), але зате дещо кращі, ніж в Ботсвані і Чаді (1,1 тис), розповідає голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков. Водночас, за його словами, в південних регіонах України співвідношення водних запасів на душу населення гірше африканських глибинок і становить 400-500 кубів на людину.

Своєю чергою голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований наголошує, що прісну воду необхідно визнати стратегічним ресурсом країни. "Україні потрібна нова водна політика! Прісну воду необхідно визнати стратегічним ресурсом країни і підходити до її використання з усією відповідальністю. Без розуміння цього нас може очікувати похмура перспектива", - стверджує він.

З кожним роком Дніпро все більше цвіте, заростає і міліє

Так, голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков заявив, що екологічний стан річки Дніпро опинився під серйозною загрозою, вона міліє. Наразі мілини займають 30% дніпровського басейну, при тому, що критичною масою вважається 15%. "Прогулянка по коліно у воді посередині Дніпра в Києві стала реальністю. Це може зробити сьогодні будь-хто охочий. Найдавніша річка Європи катастрофічно міліє. У столичній акваторії з'явилося 57 мілин, які незабаром можуть стати островами", - заявив Олександр Чистяков.

Еколог причиною обміління річки назвав втрату власної течії, що відбилося на якості річкової води. "Перегородивши Дніпро греблями, найбільшу річку Європи позбавили власної течії, і він не в змозі змити все те, що потрапляє в нього разом з побутовими і виробничими стоками і зливами. Але ж по берегах Дніпра стоять мегаполіси, металургійні і хімічні гіганти... Вода в каскаді Дніпровських водосховищ нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. Дніпро позбавляють можливості самоочистити свої води. Земснаряди в гонитві за миттєвою вигодою розривають на частини річку, змінюючи ландшафт дна і конфігурацію берегової лінії, міняючи русло Дніпра. Річка з кожним роком все більше цвіте, заростає, міліє", - каже Чистяков.

Головним забруднювачем столичної акваторії є "Київводоканал"

Проблема зі стічними водами є у всій Україні, і Київ не є навіть зі своїм мільярдним бюджетом винятком. Головним забруднювачем столичної акваторії є "Київводоканал". За приблизними підрахунками він скидає на рік близько 500 млн. куб. метрів стоків, зазначає Чистяков.

Голова громадської ради при Державній екологічній інспекції Михайло Захарченко також додає, що дощовими стоками в Дніпро потрапляють усі мийні засоби, які використовують близько двох тисяч столичних автомийок. 

Експерти також зазначають, що 2019 рік є маловодним. Коли розраховуються гранично допустимі норми викидів у водні об'єкти стічних вод, розраховується сезонність і наповненість вод. Але якщо наповненість вод стала меншою, то велика концентрація викидів позбавляє водойми можливості самоочистити свої води.

У Дніпро впадають сотні малих річок – концентрація токсичних сполук у багатьох із них у 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми

У Дніпро впадають сотні малих річок, а з ними справді біда, наголошує Олександр Чистяков. "Ніхто не займається ними. За роки незалежності з карти України зникло понад 10 тисяч малих річок. У них скидають різні стоки і зливи. Поля підійшли впритул до водойм і після рясних дощів вся хімія з них змивається у водойми. Пестициди і інша хімія випалюють все живе в водоймах. І течуть ці отруєні води в Дніпро, де осідають на дні", - зазначає еколог.

За даними національної Гідрометслужби, концентрація низки токсичних сполук у багатьох річках в 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми. Не тільки Дніпро, але і всі інші водні об'єкти України забруднюються на місцевому рівні сполуками важких металів (мідь, цинк, марганець хром шестивалентний), а також сполуками азоту, нафтопродуктами, фенолами і іншими небезпечними речовинами. У 2019 році в водойми України було скинуто понад 2 млрд кубометрів стоків. З них 1/3 - це неочищені або недостатньо очищені води, повідомили в Асоціації рибалок України та додали, що 584 млн. куб м скидів здійснили підприємства з "Топ-100 головних забруднювачів".

"В першу десятку забруднювачів водних об'єктів увійшло 4 гірничо-металургійні та 6 комунальних підприємств. Серед основних забруднювачів водних об'єктів лідирують "Меткомбінат Азовсталь" (140 млн. м3), ПАТ "Дніпровський меткомбінат" (71 млн. м3) і ВАТ "Запоріжсталь" (54 млн. м3), - зазначили в Асоціації рибалок.

Хімічне забруднення води, обміління Дніпра, збіднення біологічного різноманіття, скиди промислових підприємств та неконтрольований видобуток піску - все це щороку наближає річку Дніпро до екологічного лиха. 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых