Ботулізм збирає новий врожай, є загиблі

16:56, 9 авг 2019 , Новости Каменского

 

 

      Держпродспоживслужба в м. Кам’янське повідомляє, що за оперативними повідомленнями територіальних органів ДПСС за 6місяців поточного року встановлено подальше погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

      Так станом на 01.07.2019  територіальні органи   Держпродспоживслужби взяли участь в розслідувано 556 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи, із них  4–померло, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 41 випадків, під час яких постраждало 46 осіб. Хочемо зауважити що 31 випадок пов'язаний з рибною продукцією, у тому числі 10 – пов’язані з вживанням рибної продукції промислового виробництва.

      Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Щоб уникнути захворювання необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах овочевих і м’ясних консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Також потрібно звертати увагу на термін реалізації продукції.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос, розлади зору, порушення ковтання тощо), потрібно терміново звернуться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників, а не займайтесь самолікуванням.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых