Нардепи хочуть заробити на реєстрації безпритульних і домашніх тварин, - засновник Animal ID Копач

14:00, 5 сен 2020 , ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог
0 326
У 2020 році парламент зареєстрував проект закону про ідентифікацію та реєстрацію тварин. Засновник міжнародної організації Animal ID Віктор Копач розповів ASPI news, чому проект чекає провал, і які корупційні схеми можна очікувати в разі його прийняття.

 

Верховна Рада 6 липня зареєструвала проект закону №3796 про відповідальне поводження зі свійськими та дикими тваринами, які утримуються в неволі. Законом спочатку передбачалася платна реєстрація та ідентифікація великих сільськогосподарських тварин: свиней, овець, кіз, коней. Однак після обов'язковим стала ідентифікація та реєстрація домашніх і безпритульних тварин. Проект закону пропонував проводити процедуру через спеціальні бази і Єдиний держреєстр тварин. На думку авторів ініціативи, це дозволить уникнути жорстокого поводження з тваринами, оскільки в базі за кожним з них буде закріплений власник. Однак експерти виділили інше - нова законодавча ініціатива на благо тварин може створити "тепличні" умови для нових корупційних схем. Щоб дізнатися детальніше про цей законопроект, ми звернулися до одного з його розробників, до засновника міжнародної організації Animal ID Віктору Копачу.

"Ми брали участь в розробці проекту закону щодо ідентифікації та реєстрації тварин, і нашим завданням спочатку було зробити це безкоштовним. Прибрати єдиного монополіста - державну базу даних і можливість проводити ідентифікацію і реєстрацію тільки через ветеринарів в держустановах. Ми ж планували зробити цю функцію легкої і зручної для кожного українця: щоб можна було звернутися в будь-яку ветеринарну клініку або в кінологічний клуб, і зареєструвати вихованця.

Звичайно, інфраструктура зараз хоч якась працює, і з її допомогою в Україні вже 10% тварин зареєстровані, але потрібно прописати чіткі правила, щоб вона працювала нормально, і суть законопроекту в цьому і полягала. Тільки я спостерігаю спотворення цієї інформації в соцмережах, і мені здається, це не випадково. Справа в тому, що паралельно держпотребслужба, яка спочатку працювала з нами в команді, подала свій окремий проект, мета якого - створити єдину державну базу даних, де будуть працювати тільки державні ветеринари. Через держустанови буде проходити закупівля мікрочіпів і жетонів, що дозволити збільшити вартість та ідентифікації, і реєстрації. У нашому ж законі передбачалася безкоштовна реєстрація, а вартість ідентифікації вже б диктував ринок, тоді можна уникнути "космічних" цін.

Для прикладу, у Львові зараз працює одна державна ветеринарна лікарня, як вона може займатися більш, ніж 40 тисячами тварин? В їхньому законопроекті також прописано, що якщо закупівля чіпів і жетонів буде проходити через держслужби, то вартість одного чіпа буде 300 гривень, плюс вартість самої послуги, і остаточна сума складе 400 гривень - це дорого.

Ви пам'ятаєте ситуацію з ветеринарними паспортами? Був прийнятий закон про обов'язкові ветеринарні паспорти для тварин. Їх могли видавати звичайні ветеринарні лікарі. Але проблема полягала в тому, що закон є, а бланків не було. І на сьогоднішній день ви ніде не отримаєте паспорт, окрім як в держветлікарні. І українці стикаються, що платити потрібно не 50 гривень, а 150. Це провальний закон, паспорта ці ніхто не робить, виняток - люди, які летять за кордон з вихованцем ", - розповів Копач.

 

 

Популярное

Топ обсуждаемых