Феміда на каруселі або фестиваль беззаконня

07:45, 4 сен 2019 , Новости Каменского
Феміда на каруселі або фестиваль беззаконня

 

 

Ми живемо так, як є, бо в Україні не працюють закони. Такі слова, як не дивно, найчастіше можна почути від колишніх представників влади. Говорили таке і колишні менеджери з Дніпродзержинська, і говоритимуть, напевне, екс-менеджери з Кам'янського!
А поки що менеджери з Кам'янського наглядно демонструють роботодавцям, як саме в Україні не працюють закони.

Невловимі забудовники

Тема сумнівних схем роздачі земель міста була піднята газетою на початку серпня, після того як міська рада виділила кілька земельних ділянок на зеленій зоні посеред проспекту Аношкіна, орієнтовно поблизу міської дитячої лікарні. Ділянки було виділено в оренду без аукціону, акцентувала увагу громадськості місцева активістка. Вона зверталась до Генпрокуратури, бо не сподівалась на реакцію на міському рівні.
Одразу після рішення сесії на виділених ділянках почались якісь роботи. В одному місці спланували ділянку та почали зводити цегляну будівлю. Поряд, перед міським відділом поліції, викопали траншею та заклали кілька бетонних блоків по периметру.
Депутати міської ради почали запитувати в менеджерів: а що там будується. І тут починаються розбіжності в інформації. Кадастрова карта вказує, що, наприклад, біля «Навігатора» буде автомобільна мийка, далі – ще якийсь багатофункціональний бізнес-об'єкт. А менеджери, якщо вірити публікаціям в місцевій пресі, кажуть, що не знають, що то будується. Наприклад, Костянтин Саусь, заступник міського голови, в кінці серпня відповів громадським активістам, що в відповідних державних реєстрах дозвільних документів на будівництво в цьому місці немає. Виходить, що на сумнівно розданих депутатами ділянках тепер почались сумнівні будівельні роботи, а депутати питають у своїх виконавчих органів: «А хто це зробив?..»

До чого тут сервітут?

Найближча сесія міської ради, запланована на 4 вересня, повинна розглянути проект рішення про внесення змін до існуючого Порядку розміщення тимчасових торгових споруд в м. Кам'янському. Проектом рішення передбачено виключити угоду сервітуту з переліку документів, які потрібні підприємцю для встановлення тимчасової торгової споруди. 
Депутати міської ради при обговоренні проекту в постійних комісіях міської ради задавали багато питань «чому» та «навіщо». Профільна комісія з земельних питань не підтримала проект. Буде запропоновано зняти проект, висловив припущення секретар міської ради Олександр Залевський на брифінгу 2 вересня.
Поки дискутували, треба чи ні застосовувати угоду сервітуту (фактично – угоду про обмежене право користуватись земельною ділянкою, на якій стоїть об'єкт) до тимчасових споруд – громадські активісти витягли на світло і нагадали мешканцям міста про незаконність іншого документу, що його вимагає Порядок встановлення таких споруд. Це стосується угоди про пайову участь власника споруди в розбудові інфраструктури міста. Угоду цю підприємець повинен підписати з КП «Благоустрій» і йому платити «участь у розбудові…». Куди діваються ці гроші, які власники тимчасових споруд платять «Благоустрою», та де та «участь у розбудові інфраструктури міста»? На зарплатню працівникам «Благоустрою», висловлювали невдоволення депутати. Окремі депутати міської ради задають це питання ще з 2018 року. 
Вимагати від підприємця платити якомусь комунальному підприємству невідомо за які послуги незаконно – так говорили місцеві активні бізнесмени, як тільки ця схема запрацювала в місті. Справа в тому, що угода зобов’язує замовника – власника тимчасової споруди, утримувати за свої гроші об’єкт благоустрою, на якому стоїть споруда. Тобто автори документу вважають земельну ділянку під спорудою об’єктом благоустрою. Тоді як закон чітко визначає: об’єкт благоустрою повинен мати паспорт, призначення та інші реквізити, стояти на балансі в якогось органу влади. Якщо цих документів немає, то ділянку не можна вважати об’єктом благоустрою. А «Благоустрою» все одно плати треба?!
Ось деякі підприємці і поскаржились в Антимонопольний комітет, а комітет видав припис, яким зобов’язав міську владу Кам'янського привести Порядок розміщення тимчасових торгових споруд у відповідність до закону. Привести у відповідність саме в тій частині, де сказано про угоду з КП «Благоустрій»! 
Міська влада рік судилась з АМКУ і всі суди програла, якщо судити з відповідних судових рішень. Верховний Суд України ще в травні зобов’язав міську владу виконати припис АМКУ та змінити Порядок встановлення тимчасових торгових споруд в частині, що стосується угод про пайову участь.
Інші бізнесмени почали судитись з міською владою, доводячи незаконність примусових угод з КП «Благоустрій». Влада програла і цей суд ще в травні 2018 року. Але примус власників споруд до «пайової участі» продовжується.

Розваги на будівництві

Яскравий приклад своєрідного відношення до законності мешканців Кам’янського – інцидент, який активно обговорювався в соціальних мережах в кінці минулого тижня. Молода жінка розповіла, що її син травмувався, граючись на дитячому майданчику в центральному міському парку. Стрибнув, дошка під ним підскочила, і малий впав, пошкодивши руку так, що довелось викликати швидку медичну допомогу. Наступного дня мама з сином прийшли до парку і обстежили майданчик, після чого мама написала в мережі Фейсбук, що там не одна дошка погано прикріплена.
Центральний парк ще не введено в експлуатацію після скандально відомого капремонту, нагадали в коментарях місцеві активісти. Як це? Та як це можна пускати людей гуляти з дітьми формально на об’єкт незавершеного будівництва, почали запитувати одне одного мешканці Кам'янського…
В понеділок, 2 вересня автор посту про травмування сина повідомила, що поспілкувалась з директором парку і була приємно вражена чуйною пропозицією заплатити за лікування малого. Обговорення законності та інших нюансів інциденту припинилось. Все добре, що кінчається добре?..
В перший день осені в парку міська влада проводила масові гуляння. Значить, все гаразд з розвагами на будівельному майданчику, вважають менеджери з Кам'янського.

ФОТО 1
Таємнича забудова на проспекті Аношкіна. Чи то церква, чи то автомийка, заплутують сліди відповідальні особи.

Фото 2

Стан обладнання дитячого майданчику в центральному парку міста, фото минулого тижня. Дошки станом на сьогодні вже закріплені.

На изображении может находиться: текст

На изображении может находиться: дерево, трава, небо, на улице и природа

На изображении может находиться: на улице

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых