Привиди за шкільними партами Кам’янського, або кому вигідно навчати мертві души?

08:00, 3 мар 2021 , Новости Каменского
Привиди за шкільними партами Кам’янського, або кому вигідно навчати мертві души?

Останнім часом у ЗМІ часто з’являються повідомлення про притягнення до кримінальної відповідальності керівників різних бюджетних установ за працевлаштування «мертвих душ». У Кам’янському в середній загальноосвітній школі №31 з класами вечірньої форми навчання пішли значно далі!

Директорка даного закладу Третьяк Ірина перевершила своєю «винахідливістю» навіть гоголівського персонажа Чичикова!

Враховуючи той факт, що кількість дітей в школі почала щорічно зменшуватися, а разом з тим мала б зменшуватися і її заробітна плата. Для тих, хто не знає: заробітна плата директорки школи залежить від кількості учнів. Щоб цього не сталося, вона почала на початку кожного навчального року домальовувати учнів, а потім після надання звітності до департаменту, відраховувати їх начебто за заявами батьків до навчальних закладів у різні  регіони країни, або вечірні класи при самій школі.

Були випадки, коли відраховувала  за кордон і навіть у міста, які знаходяться в зоні ЛНР. Довідки про те, де вони будуть навчатися, не брала, хоч мала б. Використовуючи адміністративний тиск і хитрість Ірина Третьяк затягла в свої схеми майже весь колектив.

Останнім часом вона так загралася, що не помітила, як деяким дітям, які не навчалися в школі протягом шести років, вчителі виставляли оцінки, атестували, за рішенням педради переводили з одного класу до іншого. Станом на сьогодні кількох дітей, які значилися як «мертві душі», знайдено. Як виявилося, вони мешкають з батьками і навчаються у Вільногірську та ніколи не поступали на навчання до 31-ї школи.

Батьки дітей у шоці! Вони ніяк не можуть зрозуміти, як потрапили персональні дані їх дітей до цього закладу, на підставі чого вони були зараховані до школи, хто надав право адміністрації школи, вчителям використовувати дані їх дітей протягом шести років, де ще вони фігурують? Чому протягом цих років не проводилися перевірки, хто написав від їхнього імені заяви про вибуття дітей до Польщі та ЛНР, де особові справі? Отже, питань більше, чим відповідей!   

Можливо так все в школі та в місті б і продовжувалося, якби до закладу не прийшла працювати Тетяна Максютенко, вчителька, яка переїхала до Кам’янського з Донецької області. В порівнянні зі школою, де вона робила раніше, їй було дико бачити, що багато дітей не ходить до школи і нікому до цього немає діла. Виявилось, що вчителям забороняється ставити «н» за пропущені дітьми уроки.

Коли вона почала бити на сполох, адміністрація їй натякнула, що якщо та буде піднімати ці питання, залишиться без роботи. Дивовижно, але й класні керівники обурилися, що та лізе начебто не в свою справу! Почалися цькування і переслідування.

Незважаючи на це вчителька продовжувала стійко триматися. Більше того, Т. Максютенко самотужки вирішила знайти дітей. Але пошуки були марними: за вказаними адресами, які були вписані до журналу і алфавітної книги, такі діти не значилися. Телефони батьків не відповідали.

на фото: Тетяна Максютенко, вчителька, яка вирішила знайти школярів – «привидів».

Про факт існування «мертвих душ» вона повідомила губернатору Дніпропетровської області Бондаренко О., під час його особистого прийому в Кам’янському, в подальшому начальнику управління Державної служби якості освіти у Дніпропетровській області Олійник Н.В., копію звернення направила до голови Державної служби якості освіти Гураку Р.В.

Але це теж виявилось марною справою. Від облдержадміністрації Максютенко отримала відписку, складену обласним департаментом освіти і департаментом з гуманітарних питань Кам’янської міської ради.

Начальник управління Держслужби якості освіти у Дніпропетровській області Олійник Н.В. протягом трьох місяців годувала її обіцянками отримати дозвіл на перевірку від Державної служби якості України, але так нічого для цього і не зробила. Та й лист вчительки в Держслужбі дивним чином загубився!

Тільки після втручання профспілкової організації «Освітяни Придніпров’я», яка взяла під захист педагога, було отримано дозвіл на перевірку та здійснено її вже через рік.  

Як проходила інспекційна перевірка - це взагалі окрема тема.

Комісія під головуванням Камишан Інни, начальника відділу позапланового контролю управління Державної служби якості освіти у Дніпропетровській області, майже заплющила очі на більшість порушень, «мертвих душ» не виявила та й виявляти не хотіла, як і департамент з гуманітарних питань Кам’янської міської ради, котрий до цього двічі перевіряв школу.

На прохання вчительки допустити до перевірки третю особу, яка представляла її інтереси, перевірити класні журнали, особові справи учнів та інші документи, переглянути відео з інформацією про те, що за вказаними адресами діти, які вважалися вибулими, ніколи не проживали, відмовилася. Не відреагувала голова комісії і на інформацію про те, що місцем проживання одного з учнів значиться адреса будівельної бази і лазні, що цей учень протягом року не ходив до школи, без будь-яких документів про відсутність переведений до 9 класу денної школи, а потім до вечірньої. Не помітила Камишан Інна і дітей, які були відсутніми під час перевірки в журналах, а потім туди терміново вписані, як вибулі.

Таких «не помітила», «не відреагувала», «не виявила» дуже багато. Навіть акт голова комісії склала з порушеннями, за освітніми законами, які втратили свою чинність.

Разом з тим, якби не було, за підсумками роботи комісії на ім’я міського голови Білоусова А. Державною службою якості освіти у Дніпропетровській області було направлено листа з висновком, що директорка школи №31 Ірина Третьяк не відповідає займаній посаді, вказана вимога щодо притягнення до відповідальності посадових осіб. Але так було написано!..

на фото: Батько школярів із Вільногірська  показує свій підпис, та той, який стоїть на заяві про прийом у школу № 31 Кам’янського.

На місцевому рівні міський голова і директорка департаменту з гуманітарних питань Онищенко Т.Я. вирішили винести керівниці школи догану… і   відправили її у довготривалу, майже на пів року, відпустку.

Посадових осіб, яких необхідно було притягнути до відповідальності взагалі не знайшли! І це при тому, що департаментом протягом півтора роки ситуація замовчувалася, керівництво школи ним покривалося, не здійснювався контроль, не вівся реєстр учнів, дітей ніхто не розшукував. Взагалі всім було байдуже, де вони, що з ними, чи здобувають освіту, що роблять у Польщі і ЛНР без документів.

Заступник директора школи з навчально-виховної роботи  Малюк І.Л. після перевірки терміново звільнилася. На її місце і тимчасово виконуючою обов’язки директора школи 31 директорка департаменту з гуманітарних питань пані Оніщенко нічого кращого не придумала, як призначити працівницю свого департаменту Коваленко Т.О., яка була членом міської комісії по розслідуванню скарг вчительки на предмет наявності «мертвих душ», та за сумісництвом - її кумою. Для чого призначено на посаду «свою» куму, можна тільки здогадуватися.

За фактом підроблення документів в школі №31 Кам’янським відділком поліції відкрито кримінальне провадження №12021045160000087.

Отже, справа з детективною історією «мертвих душ» у школі Кам’янського отримала, як і слідувало очікувати, своє логічне продовження.

Коли друкувалася стаття, редакції стало відомо, що начальник Державної служби якості освіти у Дніпропетровській області Олійник Наталія, як і один з членів комісії Бондаренко Віктор, який працював в школі по скарзі вчительки вже звільнилися з займаних посад. Сама директорка школи Третьяк Ірина налаштована звільнитися після відпустки. Її секретарка  вже звільнилася. Більше того, почали звільнятися вчителі, які викладали в класі, де були «мертві душі». Всі тікають! А це ж тільки початок досудового розслідування!

на фото: Коментар Департаменту з гуманітарних питань Кам’янського.

Далі буде.

Довідка: на утримання одного учня в рік державою витрачається 25 тисяч грн. Якщо врахувати, що 2 учнів 31-ї школи, які були «мертвими душами» не навчалися шість років, то державі нанесено збитків на суму 300000 грн. А скільки в школі ще укрито таких!

Статтю складено за матеріалами голови незалежної профспілкової організації Долини Л., розміщених на її сторінці у ФБ.      

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых