Хто повинен ремонтувати школу? Місто чи область?

08:00, 28 апр 2021 , Новости Каменского
Хто повинен ремонтувати школу? Місто чи область?

До ситуації в 20-й школі Кам'янського!

Л. Долина, голова профспілкової організації "Освітяни Придніпров'я", в минулому куратор школи №20

Поки йдуть розбірки між обласною і місцевою владами з приводу, хто винен у призупиненні будівельних робіт, батьки учнів ЗОШ 20 доведені до відчаю, у суботу були навіть налаштовані перекрити трасу: Дніпро - Кривий Ріг.

З 2016 року школа має статус аварійної, але за цей час нічого не зроблено для її повноцінного функціонування.

Спочатку місцева влада Кам'янського замилювала очі на небезпечну ситуацію, доводила батькам, що аварійний стан закладу - це їх примари, і виділяла кошти тільки на незначні ремонтні роботи. До речі, куди і як вони використовувалися, до цих пір невідомо.

Директорка департаменту з гуманітарних питань Онищенко Т. разом з заступником міського голови Завгородньою Т. замість того, щоб бити на сполох, укривали факт аварійного стану школи та підписували акти-прийомки стосовно її готовності до нового навчального року.

А що? Це ж під загрозу ставилися життя і здоров’я не їх дітей та онуків!

Обвал частини фронтону у 2019 р. та нові у зв'язку з цим скарги батьків примусили на якийсь час місцеву владу схаменутися! Здавалося б, краще пізніше, ніж ніколи розпочати капітальний ремонт… але, як виявилося, не у випадку вирішення даного питання міським головою Білоусовим А.

Все, що він запропонував зі своїми керманичами - це завершити косметичний ремонт однієї з будівель школи до 1 вересня 2019р. і вчасно почати навчальний рік.

Отже, про проведення капітального ремонту, про який з одного боку бідкалася директорка школи Гончарук І., а з іншого мріялося батькам, починаючи з 2016 року, необхідно було забути!

Місцева влада в черговий раз намагалася усадити дітей за парти аварійної школи.

Це був верх цинізму міського голови з його заступниками і директоркою департаменту з гуманітарних питань Онищенко Т., яка на час надзвичайної події що сталася з обвалом фронтону, взагалі відправилася на відпочинок до Європи, а по приїзду була представлена до нагородження цінним подарунком - годинником від міського голови. Терпець батьків нарешті увірвався! Як їх не умовляли погодитися розпочати навчання дітей в одній з будівель аварійної школи, вони відмовилися.

Витримавши натиск місцевих чиновників, батьки добилися зустрічей з представниками обласної державної адміністрації. Нарешті їх почув і сам губернатор. На той час область очолював Бондаренко О. Після його домовленостей з міським головою Кам'янського про співфінансування, проведення нових експертиз, ремонтні роботи було розпочато!

Дітей на цей час розподілили по інших навчальних закладах. Разом з тим у 2021 році будівельні роботи було призупинено у зв'язку з тим, що з одного боку, місцева влада Кам'янського, як повідомила ОДА, не виконує своїх зобов'язань по співфінансуванню, а з іншого - проект по реконструкції школи було відправлено на доопрацювання, як такий, що має завищену вартість.

Здавалося б, звичайні робочі питання, які негайно необхідно було вирішувати місцевій владі у взаємодії з обласною державною адміністрацією, але не так сталося, як гадалося!

Весь тягар проблем знову ліг на плечі батьків, які в черговий раз стали заручниками ситуації, що склалася. На цей раз - непорозумінь між місцевою і обласною владами. Не беруся коментувати намір батьків і працівників школи, які з дітьми вийшли перекрити трасу: Дніпро - Кривий Ріг. Нехай це залишається на совісті міського голови Білоусова А. з його заступниками і директоркою департаменту з гуманітарних питань Онищенко Т., які за шість років довели всіх учасників освітнього процесу до такого стану!

До речі, це ще один з показників факту цинізму місцевих посадовців по відношенню до вирішення наболілих питань в освітній галузі Кам’янського.

Нещодавно було пережито ситуацію з обманом місцевої влади щодо невиплат у повному обсязі заробітної плати вчителям, бо начебто не вистачало грошей. І це при тому, що вони були.

Зараз, коли постало питання виконувати зобов'язання по співфінансуванню відносно 20-ї школи, грошей знову немає! І це при тому, що в місцевій казні, якщо подивитися на звіти міського голови, їх достатньо.

При тих обсягах, які має Кам'янське, ще у 2016 році, принаймні у 2017 р., можна було відремонтувати і забути про аварійний стан 20-ї школи, не ставити стільки років поспіль життя і здоров'я учасників освітнього процесу під загрозу, не ганяти батьків по кабінетах, примушуючи разом з вчителями виходити на перекриття траси.

Освітяни з батьками нікому і нічого не винні, вони бажають тільки одного, щоб діти навчалися в безпечних умовах!

Взагалі це не їх питання доводити посадовцям, які утримуються на податки, які вони платять, отримують феєричні заробітні плати, необхідність проведення капітального ремонту школи, як такої, що є аварійною!

В Україні немає прикладів такому довготривалому знущанню над батьками, дітьми, вчителями, як в Кам'янському! До речі, ніхто з посадовців за шість років до цих пір не покараний, невідомо чому закриті кримінальні провадження?

Що робити далі?!

Працювати, а не використовувати батьків, вчителів і дітей для вирішення елементарних робочих питань, які стосуються вже розпочатого ремонту школи. Не плакатися перед ними і Україною на камери, а вибачитися за те, що не чули, ігнорували, ганяли, як цуценят протягом багатьох років по різним інстанціям, примушували навчати дітей в аварійних будівлях. Адже, біда з обвалом фронтону, яка сталася у 2019 році, могла трапитися в любу хвилину!

Гидко дивитися сьогодні на керманичів, які свою провину намагаються перекласти на інших. Впевнена, що обласна рада не залишить без розгляду питання по 20-й школі. Але скільки можна терпіти те, що твориться в місті?

 

Від редакції

Місто Кам’янське, яке щорічно має більш ніж двохмільярдний бюджет, не має права бідкатися та нарікати на обласну владу за те, що та начебто повинна ремонтувати школу, яка знаходиться на балансі міста. Влада міста у якої не залишилось можливості звинуватити попередників, бо вона їм і була, шукає нових винуватців.

Як би в місті був справжній господар, а не жалюгідне його уподобання, то з такими немалими коштами за шість років з Кам’янського можна було б відродити справжнє квітуче місто, де були б гарні і теплі школи та лікарні, де дороги та тротуари були б безпечними як для коліс авто, так і для бабусь з діточками, де дахи будинків захищали від непогоди, а в підвалах не стояв сморід, де б створювалися нові робочі місця… На жаль все це було б, якби. А поки маємо те, що на останніх виборах обрали…

Наразі радує той факт, що батьки та вчителі 20 школи не бажають бути заручниками у ситуації що склалася, і у випадку, якщо міська та обласна влада не дійдуть до певного рішення щодо відновлення школи, підуть шукати правди до Києва.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых