Кам’янське, Запоріжжя, Маріуполь - онлайн дискусія «Екологічна небезпека промислових міст»

10:41, 29 мар 2020 , Новости Каменского
Кам’янське, Запоріжжя, Маріуполь - онлайн дискусія «Екологічна небезпека промислових міст»

Вечором в п’ятницю в мережі Фейсбук відбулася онлайн трансляція дискусії між громадськими активістами міста Кам’янське, Запоріжжя та Маріуполь.

Карантин  змусив людей мінімізувати контакти та участь у публічних подіях, але це не про екологічних активістів. В карантині саме час освоювати сучасні технології  для дистанційної  комунікації. Вечором в п’ятницю в мережі Фейсбук відбулася онлайн трансляція дискусії між громадськими активістами міста Кам’янське, Запоріжжя та Маріуполь.

Ініціатива провести таку дискусію належала громадській організації «Сила Громади міста Кам’янське» в рамках проекту "Сильні люди громад". Цим проектом поєднали активних громадян трьох промислових міст України - Маріуполь, Запоріжжя, Кам'янське. Всі ці міста мають великі металургійні заводи та промисловість, що контролюється промислово фінансовими групами. Більшість промислових міст має схожі екологічні проблеми.


Серед запрошених від Маріуполя - Петро Андрющенко, громадський активіст, координатор ініціативної групи "Разом", Максим Бородін, організатор масовий еко-протестів «Дайте кисню!» та «Стоп смог!» в м. Маріуполь, від міста Запоріжжя - Денис Тарасов, громадський активіст, член правління ГО "Еко Запоріжжя", регіональний виконавчий директор та член правління ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив». Місто Кам'янське представляли  - Андрій Іванченко та Андрій Нестеренко, громадські активісти ГО "Сила громади міста Кам'янське»

Під час дискусії активісти з’ясували що серед цих спільних проблем - не тільки викиди промислових підприємств в атмосферне повітря та в річку Дніпро, а ще і байдужість  мешканців міста до питань екології,  відсутність знань про те, як впливають викиди на здоров’я людини, та небажання приймати участь в публічних акціях спротиву порушенням екологічного законодавства.

Поряд з цим в усіх промислових містах місцева влада має чудові відносини з найбільшими платниками податків та ігнорує питання екології або створює обіцянками  ілюзію їх вирішення. Великі промислові  підприємства звичайно прагнуть  мати своїх представників в місцевій владі для лобіювання їх інтересів, тим самим заважаючи вирішувати екологічні питання в місті. Всім відома практика в таких містах надавати  фінансову допомогу місцевій владі  на вирішення важливих соціальних питань, приводить лише до погіршення екології. Позитивний імідж  промислових підприємств в усіх містах допомагають формувати штучно створені громадські організації, які залучають мешканців до якихось ініціатив, не зважаючи на важливість  вирішення екологічних питань.

Всі представники міст зізналися що надзвичайно складно суттєво впливати на екологічну ситуацію навіть через відповідне Міністерство та Державну екологічну  інспекцію, але за оцінками Маріуполя та Запоріжжя найбільший вплив на  промислові фінансові групи можливий лише через активну підтримку мешканців міста та професійний постійний підхід представників громадськості в екологічних питаннях.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых