Чи потрібна нашим дітям чиста вода?

08:19, 19 июн 2019 , Новости Каменского
Чи потрібна нашим дітям чиста вода?

 

 

Фільтри доочищення питної води в 4 десятках дитячих садків Кам'янського не обслуговуються, як належить, з минулого року. У фахівців, які їх обслуговують, є підстави тривожитись за якість води в дитячих закладах. Вода відповідає нормам якості, заспокоює влада.

Фільтри, які не зовсім фільтрують

«Як вам чудово відомо, в дошкільних навчальних закладах м. Кам’янського функціонують системи доочищення питної води, які були встановлені на вимоги обласної СЕС в 2011році. Згідно технічних умов експлуатації в системах доочищення води необхідно своєчасно робити заміну фільтруючих елементів і ультрафіолетових ламп. В 2018 році через блокування фінансування, ультрафіолетові лампи не було замінено», - про це в зверненні до міського голови написав Дмитро Щуковський, директор приватного підприємства «Екологія дому». Його підприємство з 2011 року обслуговує системи доочищення води. Останні більш ніж півроку він робить це за свої гроші, бо замовник послуги – департамент гуманітарних питань Кам'янського не платить грошей за обслуговування фільтрів.
На сьогодні, згідно графіку, в двадцяти закладах потрібно замінити комплекти змінних фільтруючих елементів. 
«Судячи зі звернень до мене від адміністрації закладів про потребу замінити фільтруючі елементи, то чимало де помітили погіршення якості води, - розповів Д. Щуковський. – Адже система доочищення так зроблена, щоб працювали в комплексі два фактори: змінні фільтруючі елементи відбирали забруднення, а ультрафіолетові лампи обеззаражували воду. Якщо комплекс не працює – якість води невідома». 
«Так, в лютому 2019 р. вперше за вісім років, в питній воді одразу декількох дошкільних навчальних закладів виявлено мікробіологічне забруднення що могло привести до виникнення інфекційних хвороб у дітей», - написав міському голові підприємець. 
Згідно переліку протоколів про перевірку якості води в лабораторії санітарної медицини, який є у підприємця, з початку року під час перевірку в 19 дитячих закладах було виявлено до 3 десятків невідповідностей показників якості води нормативам. Щоправда, більшість з них – по кольоровості води, що не критично, зауважив Дмитро. Але ж є 3 протоколи про невідповідність мікробіологічних показників, а це – потенційні збудники інфекційних хвороб!
Якщо фільтри не обслуговувати своєчасно, вони виходять з ладу і згодом їх треба міняти, нагадує фахівець з приблизно 20-річним досвідом в галузі очищення питної води.
«В мене вже накопичилась ціла тека переписки з посадовцями міської влади, - розповів підприємець. – Вони ніби мене не розуміють, коли я їм наголошую, що це питання чистої води для дітей».

В дитсадку все спокійно

В дитсадках міста діти п'ють тільки кип’ячену воду – так написано у відповіді департаменту гуманітарних питань Кам'янського на інформаційний запит газети «Событие» щодо перевірок якості питної води. 
Моніторинг якості питної води в дитсадках не в повноваженнях гуманітарного департаменту, відповідають посадовці міської влади. Для цього найняті фахівці міського Центру лабораторних досліджень обласного підпорядкування (колишня СЕС), які щомісячно проводять дослідження якості питної води в дитячих закладах.
«Відповідно до плану моніторингових досліджень ВСП «Кам`янський
міський відділ лабораторних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний
лабораторний центр МОЗ України» за п’ять місяців поточного року провів
дослідження проб питної води, у тому числі по мікробіологічним показникам, у 16-ти дитячих навчальних закладах. За результатами всі проби води відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», - відповіли державні дослідники.
В бюджеті на 2019 рік передбачені гроші на фільтри і на борги перед постачальником послуги, але департамент фінансів поки що грошей не дав, відповіли з гуманітарного департаменту підприємцю.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых