Про вбитий земляками Баглійський ставок та резерви рекреації в Кам’янському

16:00, 12 июл 2020 , Новости Каменского
Про вбитий земляками Баглійський ставок та резерви рекреації в Кам’янському

Нагадати землякам про колись популярне місце відпочинку дніпродзержинців змусила отримана від посадовців неофіційна інформація про те, що міська влада зараз активно шукає, де в нашому місті можна влаштувати зони відпочинку. Тим більше, що через посуху звертати увагу на малі та забуті водойми стає трендом в Україні.

Про це написав Валентин Фіголь на сайті "Пильний погляд".

Стихійний курорт

«А що там зараз з тим ставком?» — поцікавилась у автора міські архітектори, почувши розповідь про Баглійський ставок – водойму, що була одним з популярних місць водного відпочинку років 40 тому.

У погожі літні вихідні на берегах Баглійського ставка збирались десятки, якщо не сотні відпочиваючих. Балка, що зветься Водяною і тягнеться кудись до промзони ДМК, розлягалась від дитячого вереску та реготу. В ставку купались діти і дорослі: під кручею, де росла здоровенна верба і висіла «тарзанка», була глибина більше 2 метрів.

Сьогодні ставок нагадує болото

Автор у 3-річному віці тонув у цьому ставку, шубовснувши з греблі. Аби тато були не витягли…

В ставку рибалили цілий рік. Взимку хтось, бувало, провалювався під лід, але нелетально.

В південно-східному кутку балки було джерело, звідки автор пив воду ще десь 30 років тому.

По дорозі від зупинки трамваю №2 «вулиця Народна», де зараз бовваніють руїни колишньої спецкомендатури та гуртожитку для «хіміків», до ставка було ще пара цікавих об’єктів: майданчик для дресирування службових собак і стенд для стрільби з гладкоствольної зброї. Коли на стенді стріляли – уламки мішеней-«тарілочок» та шріт долітали до західного берега ставка.

Ставок знищено людьми

Дороги до водойми зараз нема. Вона густо заросла: молода акація, кропива, петрів батіг та будяки стоять стіною висотою до 2 метрів. Автору довелось буквально прорубувати знайомий з дитинства шлях крізь хащі.

Дорога до ставка тепер перетворилася на справжні хащі

Ставка нема. Є болото, заросле комишом, і кілька невеличких плес чистої води. Років з десяток тому греблю в північній частині водойми, яка утворювала ставок, розбили. За неофіційною інформацією, хтось із сусідньої промзони скинув у ставок якісь відходи, а потім, щоб приховати екологічний злочин, розбив греблю, щоб спустити отруєну воду. Звичайно, жодних винних не знайшли, але автор бачив дорослих людей, які збирали в мішки рибу після спуску ставка. Репортаж про цю подію лишився десь в архівах ЗМІ Дніпродзержинська.

Але водойма досі жива. Джерела, заховані десь у хащах та комиші в південно-східній та південно-західній частинах балки, дають життя потічку, який дзюрчить балкою на північ, повз приватний сектор та сади «Металург» в бік проспекту Аношкіна. Схований у чагарниках, струмок продовжує живити буйну рослинність. Окрім дзюркоту води, тишу балки порушують лише пташки різноголосим співом.

Береги ставка заросли чагарником. Фактично вся південна частина Водяної балки між залізничною колією, приватним сектором на заході та промзоною на сході, являє собою природнє заглиблення, густо заросле справжнім лісом. Взимку тут активно пиляють старі дерева на дрова як місцеві мешканці, так і бригади найманців.

Так ставок виглядав цієї зими

Нещодавно над водоймою нависла ще одна потенційна загроза. Над балкою, з південного сходу, на самому верху схилу – промисловий майданчик, орендований ТОВ «Рокобан». Це приватне підприємство в минулому році сколихнуло громаду Кам’янського наміром збудувати підприємство для переробки небезпечних (в тому числі медичних) відходів та переробки трупів тварин на корм для тварин. Перші спроби закріпитись в місті кам’янчани гуртом відбили, але чи відмовився «Рокобан» від свого наміру – невідомо.

Мрії про екопарк

З огляду на ситуацію, болоту, яке тут є зараз, навряд чи «світить» знову стати Баглійським ставком – популярним місцем водного відпочинку мешканців міста. Але цей куточок живої природи має певний рекреаційний потенціал, тобто може служити для відпочинку і відновлення сил людей.

Якщо помріяти, то можна уявити, що прохід до балки відновлено, а ставок, після розчищення джерел і відновлення греблі знову наповнився водою. Звичайно, варто зробити аналіз грунтової води, але в дитинстві автор пив воду з одного джерела в південно-східному кутку ставка. Те саме робили і дорослі відпочиваючі, і чимало з них досі живі.

Деякі джерела, що наповнювали ставок водою, ще збереглися і їх можна відновити

Ставок – це місце для відпочинку біля води, купання та риболовлі. В хащах навколо водойми на схилах балки можна зробити доріжки для прогулянок, траси для велосипедистів, майданчики для активних ігор та спортивних занять.

Балка може стати місцем проведення масових заходів – Днів здоров’я, етно- та екологічних фестивалів, тощо. Балка розташована поряд з промисловими об’єктами, тому може служити цікавим прикладом екопарку в індустріальному місті і полігоном для екологічних досліджень.

Варто зауважити: навіть в найлютішу спеку в затінку біля води прохолодніше і дихається легше. А слухати дзюрчання води та пташиний спів, як кажуть фахівці – корисно для здоров’я.

Якщо балку почистити від сміття та відновити греблю, вона може стати ще однією зоною відпочинку у центрі міста

До того ж, балка розташована досить вдало географічно: з центру міста можна за 15-20 хвилин доїхати трамваєм чи автобусом, з залізничного вокзалу можна за чверть години дійти пішки.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых