Як украсти шматок землі в Кам'янському

06:07, 14 авг 2019 , Новости Каменского
Як украсти шматок землі в Кам'янському

 

 

Бізнес-новобудови в місті ростуть буквально як гриби – ніби самі собою. Скандали навколо самовільної забудови та зайняття земельних ділянок спалахують і гаснуть, а торгові центри, СТО і автостоянки ростуть…

Будівництво-привид

Ціле літо вирує конфлікт навколо дивного об’єкту на окраїні 11 лівобережного мікрорайону, на вулиці Івана Франка. Щось таке: ніби автостоянку почали будувати ще навесні, а місцеві мешканці ремствували, писали петиції до міської влади, викликали поліцію… 
Пристрасті супроводжувались і підігрівались цікавими подробицями. Наприклад, що ділянка землі на вул. І. Франка (колишня К. Маркса) входить до території, де землю в оренду можна отримати лише через аукціон, згідно рішення міської ради від 2015 року. Що, поки велись роботи на об’єкті, органи самоврядування давали відповіді населенню, що вони не дозволяли ніякого будівництва.
Або про зелену зону, яка мала би захищати будинку по І. Франка від шкідливого впливу великого скупчення автомобілів. Вона мала би бути, за нормами містобудування, і чимала – 10 метрів зелених насаджень. Але натомість огорожа об’єкту майже впритул підходить до автомобільної дороги.
Тимчасом в державному реєстрі нерухомості написано, що тут, на і. Франка, вже існує багатофункціональний комплекс з СТО, автомийки та автостоянки. Тобто існують формальні права власності на будівлі, яких не існує в природі. І на підставі цих прав власності бізнесмен пан Сирота отримав в оренду на 10 років земельну ділянку, де з квітня цього року будується щось невідоме.
«Звертаю увагу, що незважаючи на три мої звернення (два з них на «Гарячу лінію») та три звернення мешканців будинків по проспекту І. Франко, станом на 26.07.2019 управлінням державного архітектурно-будівельного контролю жодної перевірки ти жодних дій не проведено. Звернення до поліції ігноруються», - написала до прокуратури Єлена Ковалевич, громадська активістка.

Шкідливі земельні «схеми»

«Підставою для такого звернення є неефективне розпорядження землями територіальної громади міста та порушення норм Земельного кодексу України, щодо набуття права оренди на земельні ділянки виключно на умовах земельних торгів», - пояснила активістка, архітектор за фахом, необхідність звернення до Генеральної прокуратури України.
Про раптові рішення міської ради про роздачу громадських земель газета «Событие» писала після останньої сесії вищого органу міської влади. Цей орган одним голосуванням роздав ділянки на проспекті Аношкіна. Без аукціону під якісь багатофункціональні бізнес-об'єкти віддано ділянки в районі 9 лікарні, поліції та дитячої лікарні. Якісь люди вже ходять, забивають кілочки в землю, про це розповідають місцеві мешканці. Хтозна – може, на папері тут вже існують капітальні споруди автосалонів, СТО, стоянок?..
«За період з другої половини 2018 до початку 2019 років міською радою були передані близько 60 ділянок в оренду з ознаками порушення процедури передачі земельних ділянок виключно на умовах результатів торгів», - написала архітектор прокурорам. 
Діють схеми, наголосила активістка, за якими бізнесмени за сприяння посадовців отримують в оренду земельні ділянки на підставі права власності на неіснуючі об’єкти. Або ставлять тимчасову споруду, а потім отримують право власності на неї, як на капітальну, і під цю капітальну будівлю вже беруть земельну ділянку. 
Про само забудову за такими схемами кам’янчанам вже розповідали не один раз – і газета, і громадські активісти. Визнають проблему і посадовці. Ще торік Дмитро Щербатов, заступник міського голови, куратор земельно-майнової сфери, розповідав депутатам міської ради про дивну практику набуття прав на нерухомість, з якою треба боротись. 
Шкода від цих схем, як кажуть фахівці, не лише у втратах міського бюджету через не проведення торгів та несплату пайової участі забудовників. Є ще втрата довіри до влади та закону через нехтування владою громадською думкою та нормами законів.
«Маю деяку надію лише на вищі органи влади, - визнає авторка звернення до ГПУ. – Але, якщо воно і надалі так робитиметься, як раніше, то ця надія марна».

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых