Обережно! Грип птиці! Сезон відльоту птахів є ризиком поширення захворювання

11:00, 22 окт 2021 , Новости Каменского
Обережно! Грип птиці! Сезон відльоту птахів є ризиком поширення захворювання

Держпродспоживслужба в цілях інформування та профілактики сезонного ризику поширення грипу птиці серед домашніх птахів та громадян міста, надає короткі відомості по захворюванню та недопущенню поширення збудника хвороби перелітними птахами, які мігрують до південних країн.

         Пташиний грип або високопатогенний грип птиці (ВПГП) - масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині. Хвороба має серйозні наслідки для суспільства в усьому світі та є частиною програм моніторингу ВООЗ. 

Вірус пташиного грипу належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів (індиків, курей, качок) і тварин (свиней, коней, тхорів, тюленів і китів).

Якщо пташиний вірус та  вірус звичайного людського грипу одночасно попадає в організм людини, то з’являється новий штам, який набуває властивостей викликати важкий перебіг захворювання та легко передаватися від людини до людини, що може викликати пандемію грипу.

Оскільки основним резервуаром для високопатогенних вірусів грипу служать перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

Резервуар інфекції — дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція в них протікає безсимптомно.

Джерело ВПГП — хвора та перехворіла птиця.

Інкубаційний період — у середньому 2-4 дні.

Зараження — повітряно-крапельно, аліментарно, контактно.

Фактори передачі — тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, обслуговуючий персонал, дикі птахи.

·Симптоми пташиного грипу в людей

Від того, яким специфічним підтипом вірусу була викликана інфекція, залежать симптоми пташиного грипу: від типових для звичайної вірусної інфекції (температура, кашель, біль у горлі і м'язах, різь і запалення очей), до тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і смерті.

Зазвичай хвороба у людей протікає в легкій формі (незначне підвищення температури та кашель) або безсимптомно.

·Коли проявляються симптоми в людини після контакту із зараженою птицею

Як правило, через 2–4 дні, але іноді й до 7 днів.

·Як люди заражуються вірусами пташиного грипу

     інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим (секрецією чи виділеннями птахів) середовищем, зокрема на ринках живої птиці;

     факторами ризику є також забій, обробка тушок та приготування інфікованої домашньої птиці до споживання;

 •    зараження відбувається шляхом попадання вірусу на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів при диханні або через забруднені руки;

     можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини не встановлена;

    в групі ризику люди, які безпосередньо працюють на птахофермах і ринках живої птиці.

·Тривалість профілактичного лікування в разі необхідності

Профілактичне лікування триває 7 днів і призначається лікарем.

·Що робити тим, хто впритул контактував з іншими птахами (не в зараженому курнику) у поселеннях у радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника.

Люди, що контактують із птахами в радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника, повинні уважно стежити за підвищенням температури тіла протягом тижня після контакту з  птахами. Якщо підвищується температура, слід звернутися до лікаря. 

Рекомендується уникати контакту з птахами в радіусі до 3-х кілометрів від курника, у якому був виявлений пташиний грип.

·Що робити тому, хто знаходився поблизу зараженого курника, але не контактував із птахами.

Той, хто не контактував безпосередньо з зараженими птахами, не потребує лікування.

·Що робити тому, хто контактував із птахами в зараженому курнику і відчув себе погано.

Якщо температура піднялася вище 38°C, слід звернутися до лікарні та повідомити про контакти із зараженими птахами.

·Що робити родичам або сусідам людини, яка працює з птахами, якщо вони відчули себе погано.

Пташиний грип не передається від людини до людини. Слід упевнитися в тому, що не було контакту з птахами в зараженому районі.  Якщо людина контактувала з птахами в зараженому районі, слід звернутися до лікаря й повідомити про такі контакти. 

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в благополучних районах:

  1. Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  2. Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  3. Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. 
  4. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. Для цього слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  5. Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити.
  6. Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  7. Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
  8. Під час забою та обробки птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  9. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  10. Про всі випадки захворювання й падежу домашньої птиці, а також у разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.

   Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:

  • після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
  • у разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку, використовуйте засоби індивідуального захисту.  
  • дотримуйтесь загальних правил профілактики грипу: уникайте скупчень людей і закритих приміщень із поганою вентиляцією; уникайте близького контакту з хворими людьми; кашляйте та чхайте в згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветкою, яку одразу ж викидайте; намагайтеся не торкатись очей, носа або рота; зробіть щеплення від звичайного грипу; своєчасна самоізоляція, якщо ви хворі, та звернення за медичною допомогою.

КОММЕНТАРИИ — 1


  • 22.10.2021 12:09   Олександр

    Нажаль матінка природа не полишає нас, з новими викликами та угрозами.

Популярное

Топ обсуждаемых