У Дніпровських установах ув'язнених жінок тримають у клітках розміром в один метр

08:00, 26 ноя 2019 , Новости Каменского
У Дніпровських установах ув'язнених жінок тримають у клітках розміром в один метр

Під час моніторингового візиту представників омбудсмена до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань (№ 4)» на Дніпропетровщині виявили кілька грубих порушень вимог законодавства.

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із представниками громадськості здійснено моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань (№ 4)», яка розташована в Дніпропетровській області.

Під час моніторингового візиту виявлено ряд суттєвих порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій та норм у сфері поводження із засудженими.

Зокрема, під час відвідування карцеру до членів моніторингового групи звернувся засуджений, до якого, за його словами, нещодавно застосовувалась фізична сила та спеціальні засоби. Водночас жодної інформації про цей факт в його особовій справі, медичній та іншій документації зафіксовано не було.

 

Встановлено, що під час надходження до установи засуджених та осіб, узятих під варту, поміщенні їх до карцеру та дисциплінарного ізолятора, не здійснюється їх огляд медичним персоналом.

В приміщенні палати медичного ізолятора виявлено засудженого, якого попри встановлений діагноз, не було упродовж двох місяців направлено до спеціалізованої лікарні для осіб, хворих на активну форму туберкульозу. А через відсутність відповідних умов (системи вентиляції) та лікування, на небезпеку наражаються як персонал установи, так і інші ув'язнені.

 

Під час приготування їжі виявлено факт використання продуктів харчування із порушеним терміном придатності, зокрема м'ясних консервів, що могло призвести до харчових отруєнь та поширення інфекційних хвороб. Засуджені скаржились на погану якість приготовленої їжі. У приміщенні харчоблоку у порушення санітарних норм зберігались особисті харчі ув'язнених.

На території першого та десятого режимах корпусів установи виявлено заґратовані приміщення, які персонал установи називає «стаканами». В цих клітках засудженні та особи, взяті під варту, можуть тільки стояти. Утримання в такій клітці можна розцінювати як катування.

 

Також виявлено поодинокі випадки порушення трудових прав засуджених. Зокрема встановлено, що з окремими засудженими, яких залучено до робіт з господарство обслуговування, не було укладено строкові трудові договори.

Виявлено численні порушення матеріально-побутового забезпечення ув'язнених. Зокрема, в установі не працює лазня, прання білизни здійснюється лише для окремих категорій ув'язнених, облік виданої білизни та майна не ведеться. 

 

Порушуються вимоги щодо роздільного утримання засуджених і осіб, узятих під варту, та норми площі на одного ув'язненого, окремі камери перенаселені та потребують ремонту. Жахливий стан електромереж може призвести до пожежі.

Порушується право засуджених на захист та правову допомогу: у порушення процедури дисциплінарного провадження, визначеної частиною четвертою статті 135 КВК України, засуджених, які утримуються в установі, не повідомляють про місце і час проведення дисциплінарної комісії.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых