Погіршення епізоотичної ситуації з Африканська чума свиней на території України

14:00, 24 июн 2022 , Новости Каменского
Погіршення епізоотичної ситуації з Африканська чума свиней на території України

Держпродспоживслужба повідомляє, що на території України погіршилася епізоотична ситуація з Африканської чуми свиней (далі-АЧС), а саме: за результатами лабораторних досліджень Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби – Кропивницький район, с. Івано-Благодатне та Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби – Конотопський район, с. Козацьке, встановлено діагноз на АЧС в підсобних господарствах., з метою недопущення розповсюдження спалаху АЧС на території м. Кам’янське та Кам’янського району, Держпродспоживслужбою та державною ветеринарною службою посилено ряд заходів:

  1. Контроль за переміщенням живих тварин (свиней) між адміністративними населеними пунктами, особливо з Кіровоградської та Сумської області, де накладені карантинні обмеження.
  2. З вищезазначених областей забороняється переміщення живих тварин (свиней), кормів та продукції з м’яса свиней без  відповідних супровідних документів державної ветеринарної служби.
  3. На території міста та Кам’янського району на агропродовольчих ринках заборонена реалізація м’яса свиней без відповідних експертних висновків державних лабораторій ветсанекспертизи ринку, а також реалізація продукції невідомого походження.
  4. Власникам підсобних господарств та господарств різних форм власності які здійснюють розведення, вирощування свиней  потрібно посилити режим «закритого типу» згідно п.5 вимог діючої інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.
  5. На території міста та області ініціюється (посилюється) заборона реалізації живих тварин та продукції з них в невідведених місцях (стихійних ринках), за порушення недотримання вимог торгівлі в невідведених місцях суб’єкти господарювання будуть притягатися до відповідальності згідно вимог чинного законодавства.

Хочемо нагадати що Африканська чума свиней (Pestis africana suum) – високо контагіозна, вірусна  хвороба, яка перебігає  блискавично, гостро, під гостро, безсимтомно й характеризується:

  • раптовою загибеллю тварин, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищенням температури тіла до 40-42С;
  • зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать зарившись в підстилку;
  • кашель, блювота, діарея, частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, аборти у самок.
  • Червонувато-фіолетові плями на череві, під грудку, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней).
  • Тварини гинуть через 6-13діб, летальність 100%.

АЧС не лікується! На даний час ефективної вакцини не існує! Лікування заборонено законодавством України!

     Основні заходи профілактики – це дотримання  «закритого» режиму утримання тварин, та заборона  використання для годівлі свиней харчових та боєнських відходів.

Всі тварини забиваються безкровним методом та спалюються.

Кам’янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою профілактики та недопущення розповсюдження захворювання просить мешканців міста  завчасно повідомляти Кам’янську державну лікарню ветеринарної медицини міста та районну Криничанську  державну лікарню ветеринарної медицини про захворювання свиней в підсобних домоволодіннях.

Звертатися за адресами:  м. Кам’янське, вул. Дорожна, 52, тел. (050)615-0284;

пгт. Кринички, вул. Будівельників, 12, тел. (067)303-7441, Наталія Петрівна).

                                                                                                                                                                             Держпродспоживслужба

 

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых