11 грудня - Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

08:00, 11 дек 2019 , Новости Каменского
11 грудня - Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги суспільства до проблеми розповсюдження бронхіальної астми, що належить до найбільш поширених захворювань у світі.

За статистикою, понад 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають на цю хворобу.

Вперше Всесвітній день боротьби проти астми став відзначатися в 1998 році в більш ніж 35 країнах і був приурочений до Всесвітнього наради по бронхіальній астмі, що проходила в Іспанії, м. Барселона.

 

Бронхіальна астма – це хронічне обструктивне захворювання дихальних шляхів,  що характеризується нападами ядухи (внаслідок спазму, гіперсекреції, набряку слизової бронхів) та ознаками дихального дискомфорту: нападоподібний кашель, дистанційні хрипи, задишка. При бронхіальній астмі хворий страждає від нападів задухи, які можуть бути раптовими або розвиватись поступово. Вони бувають  різними за тривалістю, силою та тяжкістю. Легкі напади проявляються сухим кашлем і хрипами в легенях, задишкою. При тяжкому нападі дихання утруднюється, стає шумним, свистячим. Хворого охоплює почуття страху від того, що йому не вистачає повітря. Розвиток хвороби зумовлений генетичною схильністю в поєднанні з впливом алергенів зовнішнього середовища. В ролі алергенів можуть виступати кліщі домашнього пилу, квітковий пилок, пліснява, тютюновий дим, лікарські засоби, продукти харчування, хімічні речовини, забруднене атмосферне повітря тощо.

 

У нашому  місті за 9 місяців 2019 року хворих на бронхіальну астму зареєстровано  дорослих – 775, вперше виявлено – 44 особи. Дітей  (від 0-14 років)  –112 , вперше виявлено – 7 , підлітків (15-17 років) – 40 , вперше виявлено – 1. За 2018 рік  хворих на бронхіальну астму зареєстровано дорослих – 916 , вперше виявлено – 71, на обліку – 789 осіб. Дітей (від 0-14 років) – 150 , вперше виявлено-18 , на обліку -133 , підлітків (15-17 років) – 63 , вперше виявлено – 4 , на обліку – 42 особи.

 Бронхіальна астма є серйозним хронічним захворюванням тому, саме лікар має призначати  курс лікування. Раннє лікування призводить до стійкої ремісії, а прийом базових препаратів сповільнює прогресування хвороби. В Україні ліки від бронхіальної астми  хворі отримують за програмою «Доступні ліки».

                                  

                                               ПАМ’ ЯТАЙТЕ!

Бронхіальна астма – це те захворювання, яке вимагає медичного контролю. Небезпечно його недооцінювати. При перших підозрах  необхідно звернутися  до  лікаря .

Головний лікар    МУХАРСЬКА Т.Ю.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых