Коли три Спаси у 2022 році: точні дати літніх свят

17:30, 10 авг 2022 , Новости Каменского
Коли три Спаси у 2022 році: точні дати літніх свят

Наприкінці літа православні віряни святкують кілька важливих свят. Коли Яблучний, Медовий та Горіховий Спас 2022 року?

Медовий Спас також називають "Мокрий" або "Маковея". Святкують його традиційно 14 серпня, коли починається Успенський піст. Серед наших предків існувала традиція, що саме з цього часу вже можна починати збирати мед. Саме тому свято і назвали "Медовим Спасом". Вживали його в їжу лише після того, як освятили в церкві.

Ще одна назва свята, "Маковій", також з'явилася не випадково. В другій половині серпня починали збирати на полях мак. А в храмах обов'язково освячували воду з водойм. Тому Медовий Спас також називають "Мокрий".

На 14 серпня господині пекли пиріг з маком, робили букети з польових квітів, а потім несли їх в церкву і освячували. Букети після цього не викидали, адже вони ставали оберегами. Вірили, що освячені польові квіти захищають від нещасть всіх членів сім'ї. А шматочок пирога з маком допомагав захиститися від хвороб на весь рік.

Яблучний Спас, який в народі ще називають "Другим" або "Великим", святкують через 5 днів, а саме - 19 серпня. Також на цю дату припадає велике православне свято - Преображення Господнє.

Чому дата називається "Яблучний Спас"? Все дуже просто - в цей період селяни починали збирати урожай яблук, груш та інших фруктів, щоб заготовити їх на зиму. Їсти їх дозволялося лише після освячення в церкві. Згодом варили з фруктів компоти, варення, пекли смачні пироги. Також на Яблучний Спас освячували цілющі трави, овочі, мед, горіхи.

Горіховий Спас - останнє велике церковне свято влітку - святкують 29 серпня. В народі в нього було дуже багато назв: "Полотняний Спас", "Хлібний Спас", "Спас на полотні", "Малий Спас", "Холодний Спас".

З кінця серпня селяни починали заготовлювати на зиму горіхи, а також сіяли озимину. В цю дату господині пекли пироги з горіхами, освячували їх в церкві, а потім пригощали рідних та знайомих. Існували й різноманітні народні повір'я. Наприклад, наші предки вірили, якщо людина випадково знайде чи купить подвійний горішок - наступного року її чекає удача та успіхи в фінансовому плані.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых