На Дніпропетровщині з початку року зареєстрували п'ять випадків захворювання на ботулізм

14:00, 14 сен 2022 , Новости Каменского
На Дніпропетровщині з початку року зареєстрували п'ять випадків захворювання на ботулізм

Ботулізм – небезпечне захворювання токсико-інфекційного характеру, яке досить активно розповсюджується територією України.

З початку 2022 року у Дніпропетровській області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм.

Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в області.

У трьох випадках захворювання було пов’язано із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах, в одному випадку – із вживанням тушкованого м’яса домашнього виготовлення та у п’ятому випадку, який був зареєстрований 31 серпня, – із вживанням рибної консерви невідомого походження без маркування. Станом на 13 вересня постраждалий чоловік одужав та був виписаний з лікарні.

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. Кожен рік від цього захворювання в області страждають в середньому 4-6 осіб. Тому фахівці Держпродспоживслужби вкотре нагадують про небезпеку вживання непатраної риби, особливо виготовленої у домашніх умовах та придбаної на стихійних ринках, консервів непромислового та невідомого походження або з ознаками їх псування.  

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування  – будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо), овочів, в’яленої або копченої риби. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. 

Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. 

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути уже через 2 години або значно пізніше (4 доби й більше). Чим важче захворювання, тим коротший час від зараження до проявів симптомів. 

Як правило, захворювання розпочинається з короткочасних симптомів загальної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на  2-3 день хвороби. Ключовими клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). 
 
При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботулінічною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якого дуже низькі, підкреслюють у Держпродспоживслужбі.

Щоб уберегтися від захворювання, необхідно:

  • ретельно мити руки, продукти й посуд;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не купувати й не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої вам невідомо.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых