Екс-голова ГТС сумнівається у прозорісті схеми продажу "Нафтогазом" газу заводу ArcelorMittal Кривий Ріг

12:27, 3 май 2023 , Новости Каменского

Продаж державним монополістом НАК "Нафтогаз України" природного газу приватному заводу ArcelorMittal Кривий Ріг викликає багато питань, в тому числі щодо здатності держкомпанії створити необхідний населенню запас газу на зиму.

Про це заявив колишній глава Оператора Газотранспортної системи України Сергій Макогон.

"Нафтогаз" газ "Укргазвидобування" не може продавати промисловості. Тоді який газ він продав? Точно не імпортний, бо він дорогий. Тоді той, що він недавно почав покупати у приватників? Але він купив 1,6 млн, а продав 200 млн. А тоді як і з чого формується запас на зиму?" - зазначив Макогон.

При цьому приватні компанії б’ють в набат про неможливість реалізації газу промисловості в умовах різкого скорочення споживання.

"А було б краще щоб в аукціоні, де "Нафтогаз" покупає газ у приватних видобувників, мали право приймати участь і інші покупці (такі як Arcelor)? Тоді б була конкуренція між покупцями і приватні видобувники отримали б справедливу ціну за газ? Чи це якесь хитре фінансування Арселором "Нафтогазу"?" - зазначив Макогон.

Нагадаємо, напередоні державний "Нафтогаз" повідомив про заключення договору з приватним заводом ArcelorMittal Кривий Ріг про продаж 200 млн м3 газу. За даними учасників ринку, ціна склала близько 11 000 грн за тис. м3 в той час як ще місяць тому "Нафтогаз" імпортував газ з Європи по 26 000 грн за тис. м3.

Джерело: www.unian.ua

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых