У музеї Кам'янського працює виставка Ніла Хасевича

16:04, 13 июн 2023 , Новости Каменского

Боєць Української Повстантської Армії Ніл Хасевич - автор сотень графічних робіт, листівок, портретів вояків та командирів УПА, автором дизайну повстанських нагород та банкнот «бофонів». Ці роботи є взірцем повстанського мистецтва. 

Музей історії міста представляє виставку "Ніл Хасевич та його зброя". 

"Ніл Хасевич, що іще в дитинстві втратив ногу, зберіг життєдайну жагу до боротьби. 1942 року, уже на той час знаний художник, він долучається до лав УПА. У підпіллі Ніла знали під псевдо “Бей-Зот”, “Старий”, “333”, “Левко”, “Рибалка”, “Джміль”. Його твори – це витонченість ідей, сенсів та виконання. А ще, відображення його величної жаги до перемоги, котра виражена в його словах: «Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних та здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива». Радянські каральні органи почали справжнє полювання за митцем. Ніл Хасевич загинув у бою у 1952 році, до останнього подиху залишившись вірним боротьбі за таку омріяну тоді Українську державність.
   
Після ознайомлення з експозицією бажаючі зможуть перевірити свої знання у настільній грі «УПА - відповідь нескореного народу», підготовленій Українським інститутом національної пам'яті", - повідомили в музеї.

Музеї історії міста знаходиться за адресою: пр. Свободи, 39. Графік роботи: з 9.00 до 17.00.
 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых