Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує змінити назви 99 населених пунктів Дніпропетровщини

12:23, 29 июн 2023 , Новости Каменского

22 червня Нацкомісія опублікувала Рішення №230, в якому запропонувала змінити сотні назв населених пунктів в усіх куточках України. 

"На виконання Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України. На підставі пропозицій членів робочої групи Комісія ухвалила рішення від 22.06.2023 № 230 та від 27.06.2023 № 231, визначивши перелік назв сіл, селищ та міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою в Україні", - йдеться в Рішенні.

Для Дніпропетровськохї області список невідповідних назв складається з 99 населених пунктів. Тільки один з них має назву, невідповідну до правил сучасної української мови, тож рекомендовано село Юр'ївка перейменувати на Юріївка.

Всі інші "мають ознаки" або "можуть мати ознаки" впливу російської імперської політики. Переважна більшість населених пунктів у списку мають в назві слова "червоний" або "красний": Красний Кут, Червоне Поле, Красна Балка, Червоний Яр і т.і. деякі - є калькою з російської мови: Приют, Южне, Надеждівка і т.і. В цьому випадку рекомендовано обґрунтувати стару назву, або запропонувати нову, відповідно до норм української мови.

Резонансу ініціатива Комісії набула після того, як з'ясувалось, що в списку рекомендованих до перейменувань населених пунктів є місто Запоріжжя. Історики, мовознавці, жителі самого міста і не тільки почали відстоювати правильність назви і її відповідності до всіх мовних та історичних норм.

В Нацкомісії наголосили, що Рішення носить виключно характер рекомендацій, а яку назву носитиме той чи інший населений пункт, визначатимуть жителі.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых