Жінкам на військовому обліку обмежать виїзд за кордон, – Веніславський

18:16, 7 сен 2023 , Новости Каменского

З 1 жовтня 2023 року жінки-медики та фармацевти мають стати на військовий облік. Відповідно, вони набудуть статусу військовозобов’язаних і до них застосовуватимуться обмеження щодо виїзду за кордон. Про це повідомив член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський.

«Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов’язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд, тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду», – зазначив Веніславський та додав, що розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов’язково ставати на облік, на даний момент не планується.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада внесла зміни до закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, якими передбачила, що на обов’язковий військовий облік мають бути поставлені жінки з медичною або фармацевтичною освітою. На виконання цього закону Кабінет Міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку, а Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок. Згідно з цим наказом передбачено, що з 1 жовтня представниці мирних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, можуть стати на військовий облік добровільно, водночас жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, мають з’явитися до ТЦК і пройти всі необхідні процедури в обов’язковому порядку.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых