Кам’янський музей історії отримав унікальний експонат

07:05, 17 окт 2023 , Новости Каменского

Листівка, надрукована з деревориту Ніла Хасевича «За Українську державу», поповнила колекцію Музею історії Кам’янського. Унікальний експонат був переданий директором Музею Шереметьєвих Миколою Бендюком, який знайшов сумку з повстанськими листівками на горищі старої хати на Рівненщині. Попередньо листівка була фахово відреставрована.

«У 2022 році Микола Бендюк, директор Музею Шереметьєвих, керівник Арткластеру Острозької академії, багато їздив в експедиції, збирав матеріали, розшукував криївки та місця боїв повстанців з нацистськими і радянськими окупантами, – розповіли у Музеї історії Кам’янського. – Придбавши стару хату в с. Розваж на Рівненщині, вони разом з товаришем Олександром Гребенюком  прибирали горище, знайшли сумку з повстанськими листівками та кількома документами. Микола Бендюк впізнав у гравюрах руку головного художника УПА Ніла Хасевича. Близько сотні віднайдених листівок художника датовані 1949 р. Це дереворити чотирьох видів, серед них – «За Українську Самостійну Соборну державу». Знахідка унікальна тим, що відбитки досить якісно надруковані».

Музейники зазначили, що протягом 1949 року повстанці виготовили майже 100 тисяч примірників друкованої агітаційної продукції і більшість з них супроводжувалося ілюстраціями Ніла Хасевича.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых