На Дніпропетровщині визначаються з перейменуваннями населених пунктів

17:59, 25 янв 2024 , Новости Каменского

Відмова від імперської та радянької історії в назвах топонімів триває. І якщо перейменування вулиць, парків, площ - справа місцевої влади, то що стосується назв населених пунктів - процедура складніша.

Після громадського обговорення та голосування депутатів, пропозиція передається до Верховної Ради, де вже народні депутати мають затвердити нові назви.

І якщо, наприклад, обласний центр вже кілька років тому змінив назву, Першотравенськ, Новомосковськ та деякі інші населені пункти досі мають прямий зв`язок зі зросійщеним минулим.

Новомосковск не без суперечок, але визначився з можливою майбутньою назвою - Нова Самарь. Також у Синельниковому обрали варіант Придніпровськ. Тепер ці назви будуть запропоновані депутатам Врховної Ради на розгляд та схвалення.

У Першотравенську серед майже десятка пропозицій місцеві жителі обрали варіант Шахтарське(Шахтарськ), проте міські депутати не підтримали цю ідею і взагалі відмовились перейменовувати місто, одноголосно залишивши стару назву. Саме ця пропозиція буде надана до Верховної Ради. 

Найбільше "списів ламалось" навколо Павлограда. В Інституті національної пам`яті зауважують, що місто було названо на честь сина російської імператриці катеритни другої - павла. Втім, павлоградці наполягають, що дана паралель давно стерта, а самі вони вважають, що місто названо на честь святого Павла, і квлька років тому навіть було перенесено дату святкування дня міста якнайближче до до дня вшанування апостолів Петра і Павла.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых