Хакер з України за кілька років викрав і продав персональних даних іноземців на 3,5 млн гривень

12:43, 21 фев 2024 , Новости Каменского

Виявилось, що житель Вінничини ще з 2017 року почав шахраювати через мережу інтернет. А до 2021 року була створена ціла мережа підконтрольних сайтів, з яких здійснювалось викрадання персональних даних облікових записів.

В основному, жертвами шахрая стали громадяни США і Канади. 

Правоохоронці встановили, що 31-річний українець створив шкідливе програмне забезпечення для викрадення персональних даних з операційної системи Android. Отриману конфіденційну інформацію зловмисник у подальшому використовував для зламу акаунтів сервісів Google. 

Для поширення свого вірусу хакер створив та адміністрував кілька сайтів, де пропонував користувачам безкоштовно завантажити різноманітне програмне забезпечення. Фігурант розгорнув в інтернеті цілу рекламну кампанію для «просування» підконтрольних веб-ресурсів.  

Після встановлення модифікованих чоловіком програм, комп’ютери жертв інфікувалися шкідливим програмним кодом. У такий спосіб зловмисник отримував доступ до банківських рахунків, систем онлайн-банкінгу та інших персональних даних.

У подальшому підозрюваний продавав викрадені дані особам, зацікавленим у привласненні заощаджень жертв. Із замовниками зловмисник контактував через російський номер телефону. Оплату отримував у біткоїнах і виводив кошти на свою банківську картку та картку дружини.

Відомо, що до своєї діяльності вінничанин залучив спільників з даркнету, особи яких наразі встановлюються.

Хакеру оголошено про підозру за ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального Кодексу України. 

Підозрюваному загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі Вінницький міський суд вирішує питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых