На Дніпропетровщині судитимуть двох «смотрящих» та учасників злочинної організації за захоплення землі острова в Самарській затоці

18:16, 22 мар 2024 , Новости Каменского

Про операцію з виявлення злочинної групи повідомили в Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

35 земельних ділянок оформлювалась на членів сімей, близьких родичів, а також підлеглих працівників комерційної структури. У подальшому спільники планували збудувати котеджне містечко закритого типу.

Злочинна організація була створена у 2008 році, до її складу увійшли представники органів місцевої влади, представники комерційної структури та представники кримінального світу - так звані «смотрящі» за областю. 

Для заволодіння землями, за вказівкою на той час голови РДА, 70 гектарів поділили на 35 ділянок по 2 гектари та незаконно передали у приватну власність, видавши відповідні державні акти. Власниками земель стали члени сімей учасників ОЗГ, їхні близькі родичі, а також підлеглі працівники комерційної структури.

У подальшому планувалось цільове призначення землі та збудувати котеджне містечко закритого типу. Для цього було розроблено генеральний план забудови.

Відповідно до офіційних даних Фонду державного майна України вартість 70 га захоплених земель становить понад 17 млн гривень.

На підставі зібраних доказів у 2023 році двом «смотрящим», ексголові РДА та трьом співзасновникам товариства повідомили про підозру. Наразі обвинувальний акт відносно шести фігурантів скеровано до суду для розгляду справи по суті. 

Залежно від ролі в злочинній організації їхні дії кваліфіковані:

- ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),

- ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом),

- ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній),

- ч. 3 ст. 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу) Кримінального кодексу України.

Слідство тривало за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых