Кам’янчанам нагадують про небезпеку Хвороби Лайма

17:46, 11 апр 2024 , Новости Каменского

Лікар епідеміолог відділення ВСП «Кам’янського районного відділу ДУ Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Еліна Руднєва розповіла про небезпечну Хворобу Лайма, яку можна підхопити від укусів кліщів.  

У розпалі весна, а разом з нею – відкриття сезону дачного відпочинку, прогулянок до лісу і пікніків. Проте не варто забувати про небезпеку, яка може підстерігати під час відпочинку на природі. З настанням тепла активізовуються кліщі, укуси яких можуть не лише зіпсувати відпочинок, а й стати причиною проблем зі здоров’ям.

Хвороба Лайма (також відома як — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричиняють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.

Захворюваність на хворобу Лайма має тенденцію до щорічного зростання. По Дніпропетровській області за 2023 рік зареєстровано  275 випадків захворювання хворобою Лайма (інт. пок. 8,29).

У м. Кам’янське за 2023 рік зареєстровано 53 випадки хвороби Лайма  (інт. пок 21,39) проти 23 випадків (інт. пок. 9,28) за аналогічний період 2022р., відмічається  зростання захворюваності  на 56,6%.

Зараження людей на кліщовий бореліоз відбувалося переважно при нападі кліщів на дачах, у лісопаркових зонах, місцях відпочинку  на територіях міста. Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща. Домінуючими видами у 2023 році є Ixodes ricinus. За прогнозом багаторічних спостережень  на період активності кліщів вплив мають погодні умови, разом із підвищенням температури і пробудженням рослин активізуються й іксодові кліщі.

За поточний період 2024 року  по місту зареєстровано 19 осіб, які звернулись до закладів охорони здоров’я з приводу покусів кліщами, зареєстровано 1 випадок хвороби Лайма.

Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла.

Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу.

На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.

Зверніть увагу на те, що коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме після того, як ви припинили рухатись, кліщ починає шукати місце прикріплення. Тож ретельно оглядайте себе та своїх близьких кожні 2 години прогулянки. Відчути укус кліща фактично неможливо: від виділяє анестезуючу речовину, яка знеболює укус. Також одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин та себе. Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Важливо! Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Подібний простий огляд повинен стати звичним явищем.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща? Одразу зверніться до лікаря. В травмпункті вам допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій.  Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Витягайте кліща повільно, важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою. Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Після видалення кліща необхідно обов’язково звернутись до лікаря-інфекціоніста.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватись, — негайно зверніться до лікаря.

При видаленні кліща живим його можна доставити в лабораторію для визначення зараженості. Консультацію щодо дослідження  кліщів та  обстеження осіб, які постраждали від укусів кліщами можна отримати у відділенні особливо небезпечних інфекцій ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ  МОЗ»   тел. 731-96-81, лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ  МОЗ»    тел. 731- 95-57. Дослідження проводиться  м. Дніпро,  вул. Госпітальна, 6.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых