Інформація для споживачів Кам'янського про перерахунок за послуги теплопостачання

11:12, 18 фев 2020 , Новости Каменского
Інформація для споживачів  Кам'янського про перерахунок за послуги теплопостачання

Генеральний директор комунального підприємства Кам’янської міської ради «Тепломережі» Володимир Аулов надав роз’яснення щодо перерахунку за послуги теплопостачання.

24 грудня 2019 Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» (далі-Постанова 1082), якою надано можливість (право) підприємствам теплопостачання здійснювати перерахунок розміру плати для споживачів теплової енергії та комунальних послуг у зв’язку із зниженням ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/20 рр.

Для реалізації цього права постановою Уряду внесені зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, та Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2007 р.№ 1198 (далі - Правила).

Звертаємо увагу, що Постанова не встановлює жорстких вимог щодо обов’язковості проведення перерахунку та не встановлює будь-яких фіксованих  його розмірів – 5%, 20% або 30 %. Навпаки, підприємству надається право прийняти таке рішення, у випадку зниження ціни на газ.

КП КМР «Тепломережі» не тільки здійснює виробництво теплової енергії з природного газу  власними котельнями, але й закуповує її у інших виробників. При цьому, незважаючи на зниження ціни на газ, вартість покупної теплової енергії виробництва АТ «Дніпровська ТЕЦ», якою забезпечується майже вся правобережна частина міста, з 01.01.2020 зросла на 29% у порівнянні з ціною, закладеною до тарифу. Крім того, як і для населення, майже удвічі збільшились тарифи на розподіл природного газу.

Але, не зважаючи на це, підприємством прийняте рішення щодо проведення перерахунку плати за послуги з централізованого опалення у зв’язку із зміною ціни на газ – за грудень – на 7%, за січень 2020- на 5,6%.

Слід зазначити, що постанова 1082 не встановлює будь яких фіксованих розмірів перерахунку – наприклад, що сума плати у платіжках повинна бути знижена на 5 або 30 відсотків, а встановлює алгоритм визначення коефіцієнта перерахунку, який залежить від витрат на природний газ у структурі тарифу. Так, наприклад, у структурі тарифу КП «Київтеплоенерго» питома вага природного газу сягає 80%, плата за послуги за грудень знижена на 22%. У структурі ж тарифу КП КМР «Тепломережі» питома вага витрат на природний газ становить лише 22%, відповідно і розмір перерахунку є меншим – 7%.

Доволі низька доля витрат на природний газ обумовлена тим, що більша частина споживачів нашого міста забезпечується опаленням за рахунок теплової енергії, придбаної комунальним підприємством у інших виробників – АТ «Дніпровська ТЕЦ» та АТ «ДніпроАзот» (майже 55 % усіх витрат), на яких дія постанови про перерахунок вартості теплової енергії не розповсюджується.

Враховуючи, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» для споживачів послуг з централізованого опалення встановлений єдиний тариф, який включає усереднені витрати як на природний газ,  так і на покупну теплову енергію, перерахунок здійснений усім мешканцям міста, незалежно від джерел виробництва теплової енергії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року, вартість газу у січні 2020 року для виробників тепла визначена НАК «Нафтогаз України» у розмірі 4650 грн за 1000 м3 (без ПДВ та тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу),  яка є вищою, ніж у грудні 2019 року. У зв’язку з цим розмір перерахунку за січень є меншим, ніж у попередньому місяці і становить 5,6 %, та буде відображений у рахунках на сплату за лютий 2020, які споживачі отримають у березні.

Нагадаємо, що для споживачів, які не мають приладів обліку, з урахуванням температурних показників, загальний відсоток зниження плати за послуги  за грудень 2019року склав 21 %, частина якого врахована у грудні 2019 року при визначенні вартості 1 м2, а решта – у січні 2020 року, про що вже повідомлялося раніше.

За січень 2020 року середня температура зовнішнього повітря склала -0,2ºС, яка вперше з часу запровадження механізму відповідного перерахунку збігається з середньою температурою, на яку розрахований тариф, у зв’язку з чим розмір плати за послуги з централізованого опалення за 1 м2 за січень 2020 року дорівнює встановленому тарифу, а саме 51,22 грн/м2 (без урахування зміни вартості газу).

У випадку, якщо середня температура за лютий 2020 року буде нижчою за -0,2ºС, підприємством буде здійснений перерахунок вартості послуги у бік збільшення  відповідно до Правил.

Источник

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых