Із початку року на Дніпропетровщині отруїлися грибами четверо людей

16:37, 14 ноя 2024 , Новости Каменского
Із початку року на Дніпропетровщині отруїлися грибами четверо людей

У Дніпропетровській області торік зареєстрували 11 випадків отруєнь грибами з 12-ма потерпілими, з них 1 дитина. Один дорослий загинув. Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Цьогоріч за 10 місяців сталося 4 випадки з 4 постраждалими, з них 1 дитина віком 1 рік 5 місяців. Летальні випадки не реєструвалися.

Крім цього, надходили екстрені повідомлення ще про двох малолітніх дітей, які на прогулянці з батьками поза їх увагою взяли в рот або з’їли невідомі дикорослі гриби. Батьки самостійно звернулися до лікарні. Факти отруєння не підтвердилися.

Чому відбувається отруєння грибами  

Найчастіше отруєння трапляються з причин зовнішньої схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні гриби від добрих їстівних грибів та запам’ятати важливі правила.

Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння

  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння

  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радять кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.

Жителів Дніпропетровщини переконливо попереджають про небезпечність збору та вживання у їжу дикорослих грибів. Не годуйте ними дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. Слідкуйте за малолітніми дітьми на прогулянках.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых