У воді з колодязів Кам’янського, Синельниківського та Дніпровського районів виявили перевищення нітратів

17:58, 8 июл 2025 , Новини Кам'янського
У воді з колодязів Кам’янського, Синельниківського та Дніпровського районів виявили перевищення нітратів

Протягом ІІ кварталу 2025 року структурні підрозділи ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» дослідили на санітарно-хімічні показники 63 проби води з громадських колодязів та 35 проб води з індивідуальних.

Серед проб, відібраних з громадських колодязів, 39 (61,9%) не відповідали нормативам, в тому числі за вмістом нітратів 6 проб (9,5%) та 64 проби на мікробіологічні показники, з них 24 нестандартних (37,5%). Також не відповідали нормативам 16 (45,7%) проб, відібраних з індивідуальних колодязів, в тому числі за вмістом нітратів 8 проб (22,9%), та 28 проб на мікробіологічні показники, з них 12 нестандартних (42,9%).

Перевищення нормативів за вмістом нітратів було зареєстровано у питній воді із громадських колодязів у місті Жовті Води Кам’янського району та Синельниківському районі; у питній воді із індивідуальних колодязів – у м. Жовті Води та Дніпровському районі.

«Вживання питної води, яка не відповідає вимогам санітарних норм і правил, може призводити до різних захворювань людини, як інфекційних, насамперед кишкових, так і неінфекційних. Одним із неінфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням води з підземних джерел, є водно-нітратна метгемоглобінемія, коли у воді вміст нітратів перевищує допустимі нормативи, що особливо небезпечно для немовлят та дітей раннього віку до 3х років», – зазначають фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Для профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань радять дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не використовувати воду з підземних джерел водопостачання для питних цілей і приготування сумішей та їжі немовлятам і дітям до 3-х років;
  • дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи (не більше 50 мг/куб. дм);
  • для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
  • овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
  • у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь, терміново звертатись за медичною допомогою;
  • щорічно проводити чистку колодязів від забруднення, замулювання, намивання породи з проведенням необхідного ремонту елементів зовнішнього облаштування та прилеглої території;
  • періодично проводити лабораторні дослідження якості та безпечності питної води з підземних джерел.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых