Кам’янчанам розповіли про зміни у виборчому законодавстві

11:30, 20 июн 2020 , Новости Каменского
Кам’янчанам розповіли про зміни у виборчому законодавстві

25 жовтня цього року по всій Україні відбудуться місцеві вибори депутатів та очільників міст і сіл. Вони проходитимуть за новими правилами. Про зміни, внесені у виборчий кодекс до прийдешньої виборчої кампанії, розповів голова територіальної виборчої комісії Кам’янського Анатолій Московчук.

Найперша зміна – голосування за місцем фактичного проживання, а не лише реєстрації, пише сайт МІС. Для цього треба пройти нескладну процедуру: звернутись до відділу Державного реєстру виборців та заповнити відповідну заяву. Подати її можна як на папері, так і у електронному вигляді, але для останнього випадку необхідно мати власний електронний підпис. Термін подання таких заяв розпочнеться з 1 липня і закінчиться 9 вересня.

Іншим важливим елементом стане нова для місцевих виборів особливість. Зважаючи на те, що у Кам’янському проживає понад 90 тисяч виборців, тут діятиме пропорційна система голосування за відкритими партійними списками.

«Кандидатами в депутати та на посаду міського голови мають бути особи, затверджені відкритим партійним списком, який формуватиметься на партійній конференції або зборах. У списку визначатиметься перелік кандидатів та їх черговість – як взагалі, так і по окремих округах. Крім того, обов’язково враховуватиметься гендерна квота. У кожній п’ятірці партійного виборчого списку має бути не менше двох осіб однієї статі. Тобто з 1-го по 5-те, з 6-го по 10-те місце і так далі повинно бути або два кандидати чоловічої статі та три – жіночої, або навпаки», – розповів голова територіальної виборчої комісії.

Слід зазначити, що за такою системою місцеві вибори проводяться вперше.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых