ЯК ВІДЗНАЧАЮТЬ 8 БЕРЕЗНЯ У РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ?

14:49, 8 мар 2021 , Новости Каменского
ЯК ВІДЗНАЧАЮТЬ 8 БЕРЕЗНЯ У РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ?

Міжнародний жіночий день — щорічне феміністське свято, символ боротьби за права людини для жінок, проти сексизму та гендерної нерівності, що відзначається 8 березня. Найзначніша з феміністичних дат.

Як святкують 8 березня у світі: традиції різних країн, пише ITV

Польща

В Польщі, як і в Німеччині, в цей день не роблять вихідний, але чоловіки не забувають вітати жінок з цим святом. На квіткових базарах з’являються весняні квіти, які надзвичайно швидко розбирають. Деякі люди вважають що це комуністичне свято і його не потрібно святкувати, але зазвичай на них ніхто не звертає увагу. 

Литва

Литовці вважають, що 8 березня – свято приходу Весни, яка в свою чергу асоціюється з любов’ю та жінкою. Однак в Литві можна зустріти безліч протилежних думок стосовно “Міжнародного жіночого дня”. Хтось думає, що це гарне свято Весни і його потрібно святкувати. Деякі ж, в тому числі і жінки, не бачать сенсу у святкування 8 березня. Багато для кого це свято асоціюється з  радянськими часами, коли школярі-дівчата дарували хлопцям квіти на 23 лютого, а хлопчики приносили по тюльпанчику 8 березня. 

Німеччина

У цій країні свято 8 березня не має великої популярності, і цього дня вихідний також не роблять. Раніше, коли Німеччина була розділена на дві частини, Східна вітала жінок, а Західна –  навіть не чула про таке свято. Сьогодні у деяких засобах масової інформації 8 березня згадують про “Міжнародний жіночий день”, але тут прийнято вітати жінок у травні на День матері.

Італія

У цій країні чоловіків не пускають до жіночих компаній. Ви скажете: “Нічого собі!”. Саме таким чином жінки Італії відзначають свою незалежність і свій жіночий день.

Вони йдуть в кафе або бари, п’ють легкі коктейлі. Пізніше прямують до чоловічих стрип-барів, бо тоді для жінок вхід – безкоштовний.

Франція

У Франції «Міжнародний жіночий день» не є популярним. Його святкують тут тільки комуністи та “ліві”. Жінок у Франції вітають у травні, на День матері. До молодих дівчат це свято також не має жодного відношення, їх вітають на День св. Валентина.

Греція

Якщо ми заглянемо в Грецію на святкування «Бабосів» – жіночого свята, – то ми побачимо, як відзначають найбільш шанобливу і шановану жінку міста чи села. За традицією, жінки користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою.

Болгарія

У Болгарії свято 8 березня не стало державним. Це звичайний робочий день, і у чоловіків є можливість привітати не тільки свою дружину, а й жінок-колег на роботі. Зазвичай на роботі після обіду влаштовуються гуляння, або ж всім колективом відправляються в ресторан чи кафе. Останнім часом у деяких жінок у Болгарії ставлення до свята трішки охололо, інші ж почали сприймати його як атрибут радянських часів. Деколи помічається і факт, що жінки, на відміну від чоловіків, із великим ентузіазмом вітають один одного.

Туркменістан

У цій країні домінують сімейні цінності, відповідно, роль жінки тут значима. Свято 8 Березня до цього часу відзначається в Туркменістані, але з деякою перервою. У 2001 р. його скасував президент Сапармурат Ніязов. У цей період жіноче свято святкували під час Новруз-байрама 21–22 березня і називалося воно Національне свято весни і жінок Туркменістану. Однак у січні 2008 р. президент республіки Гурбангули Бердимухамедов підписав закон про внесення змін до Кодексу законів про працю і повернув Міжнародному жіночому дню статус святкового.

В’єтнам

У В’єтнамі жінок вітали ще дві тисячі років тому. Але в ті часи свято називалося День пам’яті сестри Чинг. Ця молода дівчина очолювала визвольну війну В’єтнаму від китайської агресії. Коли її військо потрапило в оточення, дівчина кинулась в річку, щоб не здаватися в полон. Після перемоги в цій країні соціалізму День пам’яті сестри Чинг перетворилося на 8 Березня. Цей день відзначається як державне свято, але не є вихідним днем.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых